Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Werkgerelateerde stress verminderen? Enkele wetenschappelijk onderbouwde tips!

Werkgerelateerde stress verminderen
Ervaar jij veel stress op het werk? In onze samenleving is het leveren van prestaties belangrijker dan ooit. Hierdoor ervaren veel mensen een hoge werkdruk en krijgen we het gevoel dat we onszelf continu moeten bewijzen. Sommige werkgevers zetten gelukkig hun beste beentje voor en bieden psychologische ondersteuning en/of flexibele werkuren. Toch hebben veel werknemers het gevoel op de rand van een burn-out te staan. Om al die stress een plek te geven vonden wetenschappers manieren om je stressniveau te herstellen. We sommen ze graag voor je op.

Het is belangrijk om jezelf aan te leren je stressniveau te verminderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer ons lichaam écht rust eist, zijn we juist het minst geneigd om ons lichaam te geven wat het echt nodig heeft. Dit is de ‘herstelparadox’. De oplossing? Ontdekken wat voor jou persoonlijk werkt en een recovery plan op maat opstellen.

Een voorbeeld: de deadlines in je agenda stapelen zich op. Je berg met werk wordt steeds groter. Je eerste reactie? Langere uren kloppen en minder pauzes nemen om het werk zeker af te krijgen. Maar daardoor gaat je stressgehalte juist nog meer omhoog. Wellicht kies je ook nog voor ongezonde tussendoortjes. Terwijl je juist nood hebt aan meer pauzes en moet letten op de energie die je binnenkrijgt. Dit is een duidelijk voorbeeld van de herstelparadox. Tijd voor een oplossing …

CHECK: Waarvan krijg jij stress?

Zoek herstelactiviteiten

Herstelactiviteiten koppelen je mentaal los van je werk. Hierdoor laat je ook de werkgerelateerde stress makkelijker los. Probeer in je vrije tijd afstand te nemen van je werk. De hele avond piekeren over dat ene project werkt averechts.

Een manier om je los te maken van je werk: je met volle focus concentreren op iets anders. Lees bijvoorbeeld een boek, kijk een serie of speel een spel. Zolang het maar niets te maken heeft met je werk. Ben je toch nog afgeleid door binnenkomende e-mails? Zet je meldingen dan tijdelijk uit wanneer je niet aan het werk bent.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Neem korte pauzes

Uren aan een stuk doorwerken is niet bevorderlijk voor je werkprestaties. Wetenschappers raden aan om in plaats van één lange pauze, meer kortere pauzes over de dag te verspreiden. Een pauze van ongeveer 10 minuten is ideaal om te herstellen van de dagelijkse stress.

Door je even op iets anders te focussen, verhoog je je motivatie en concentratie. En ook je energie blijft zo beter op peil doorheen de dag. Wacht dus zeker niet tot het weekend met het herstellen van je stressniveau, maar neem kleine pauzes die voor een sneller en effectiever herstel zorgen.

Lees ook: 11 tips voor een goed bestede pauze

Vul je lunchpauze in

Lunch je graag in het gezelschap van je collega’s of verkies je om even alleen tot rust te komen? Het is belangrijk dat je aanvoelt wat voor jou het beste werkt. Voor sommige mensen kan een drukke lunchpauze het stressherstel juist tegenwerken, voor anderen is een goede babbel met de collega’s juist hét ideale moment op het stressniveau te herstellen.

Kies een gezellige werkomgeving

Ook de omgeving waarin je werkt heeft een invloed op hoe je je voelt. Zorg voor een werkplek met veel lichtinval en breng de natuur in je kantoor. Werken tussen planten en bloemen zorgt ervoor dat we ons gelukkiger én energieker voelen op het werk. Zet ook regelmatig het raam open voor frisse lucht of maak een korte wandeling tijdens je pauze. Het zijn allemaal manieren om je stressniveau te herstellen.

Extra: Een saaie werkomgeving is slecht voor je concentratie

(es/em) - Bron: HBR

12 augustus 2022
Anderen bekeken ook