Jaarlijkse vakantie Vorige

1 van 150

Volgende

Werken tijdens je verlof brengt rust

Je smartphone meenemen op vakantie, of hem thuis laten? That’s the question. Of toch niet: werken op verlof is niet per definitie slecht, zo blijkt.

26 juli 2011

Delen

werken op vakantie

Een derde van de mensen werkt tijdens zijn verlof, gemiddeld minder dan een half uur per dag. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Jessica de Bloom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Waarschijnlijk zal dat met de stijgende populariteit van de smartphones alleen maar toenemen.

“Op vakantie ongevraagd gestoord worden door het werk heeft een negatief effect op het welzijn”, zegt promovenda Jessica de Bloom in de Volkskrant. Zij deed onderzoek naar de invloed van vakantie op het welzijn van werknemers. “Mentaal afstand nemen van je werk verbetert het gevoel van gezondheid en tevredenheid.”

Geen smartphone op romantisch boottochtje

Maar werken tijdens je verlof is niet per definitie slecht, zegt de Bloom. “Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer, heeft een positieve invloed op je welzijn. Of werken wel of niet stress veroorzaakt, hangt daarmee samen. Het is niet slecht als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld op vakantie elke ochtend een half uurtje zijn werkmail te checken. Contact met het werk versterkt namelijk het gevoel van controle. Je kan beter één telefoontje doen dan de hele dag ongerust te zijn.” Pas als mensen piekeren over het werk of gestoord worden, heeft het een negatieve invloed.

Je smartphone meenemen op een romantisch boottochtje op vakantie is dan weer geen goed idee. Het advies van de Bloom luidt dan ook: baken de momenten dat je werkt af, en overleg hierover op voorhand met je reisgenoten.

(mr)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?