Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 510

Volgende
Volgend artikel:

Hoe je eigen carrière ontwerpen?

Mede mogelijk gemaakt door: talent.brussels, KBC, STIB-MIVB, visit.brussels vzw, Sibelga, Brusafe, Vlaamse Gemeenschapscommissie en FOD Financiën

Werken in Brussel: negentien keer bruisend en groen

groen Brussel
Het hoofdstedelijke cultuur- en uitgaansleven komt weer op gang. Om te bekomen van je escapades, biedt Brussel je overal bossen, parken en plantsoenen – al was het maar voor een lunchbreak of een gezondheidsloopje. Een werkplek in de hoofdstad heeft dus nog méér troeven dan hogere lonen, vlotter carrière maken en levens- en werkervaring opdoen.

Onze hoofdstad heeft net zoveel te bieden als Parijs, Amsterdam of Berlijn, zeggen de acht Brusselse werkgevers tijdens het vierde van de Jobat panelgesprekken over werken in Brussel. En ja, een grootstad is een grootstad. Maar laat dat je vooral nieuwsgierig maken, zo luidt het eensgezind.

“Vergelijk je Brussel met steden van dezelfde omvang, dan komt onze hoofdstad telkens als de groenste uit de bus, zegt Sigurd Vangermeersch (visit.brussels). “Ook in mijn woonplaats Molenbeek zijn er heel wat groene plekjes. De beleving, de cultuur en het aanbod van de stad zijn top, je vindt bijvoorbeeld nergens zoveel musea per inwoner. Bovendien is er ook op cultuurvlak veel meer dan het centrum. In elke van de 19 gemeenten vind je een sprankelende cultuuragenda. Alleen geeft deze stad zich niet per se meteen prijs. Je moet wat willen exploreren, maar de beloning is er wel.”

Dat vat ook Isabelle Meulemans (talent.brussels) kernachtig samen: “Tijdens je lunchpauze kan je op veel plekken terecht. Je kan zelfs geregeld een middagconcertje meepikken.” Johan Claes (MIVB): “En dat kan je niet in een bedrijvenzone aan een snelweg. Het leven staat hier nooit stil en saai is het nooit. Ook hier geldt: onbekend is onbemind.”

Het cultuuraanbod is eindeloos

“Voor je een job afwijst wegens ‘Brussel’, kom je dus beter eerst eens naar ons toe”, vervolgt hij. “Misschien strookt je perceptie niet met de realiteit. Uiteindelijk zie je zelfs sommige mensen ‘verliefd’ worden op de stad. Dat hoor ik zelfs vaker van Nederlandstaligen dan van Franstaligen.” 

Frank Leroy (KBC Brussels) ziet het zelfs breder: “We organiseren – stilaan opnieuw – events in Brussel omdat het aanbod hier zo groot is, ook op andere vlakken. Kijk naar het aantal Brusselse brouwerijen of hoe hier geïnvesteerd wordt in stadslandbouw. Een verrassende maar weinig bekende dynamiek.”

Dat Brussel zeker leerkrachten veel te bieden heeft, hoeft bijgevolg niet te verbazen. Steven Vervoort (Vlaamse Gemeenschapscommissie – VGC): “Wil je met je klas op uitstap, dan ligt alles binnen handbereik: het Museum voor Natuurwetenschappen, het Atomium, Bozar, de Munt… you name it, de lijst is eindeloos. Met het openbaar vervoer sta je er in een wip en je hoeft er geen dagschoolreis van te maken. Aan hoe we deze stad als meerwaarde kunnen inzetten in het lesgebeuren, besteden we veel aandacht.”

Lees ook: Nooit meer strop op weg naar je Brusselse job

Brusselse troeven vaak ondergesneeuwd

Een incident, een politieke uitspraak, die vaccinatiecijfers: imagoschade voor Brussel ligt altijd wel op de loer. Dat is jammer en onnodig, zeggen de acht Brusselse werkgevers. Arnaud Vajda (FOD Financiën): “Ik werk hier zelf al lang, dus ik ben niet objectief. Of juist wel? Want ook al zitten we hier vlakbij het Noordstation – niet het fijnste stukje Brussel – toch hebben we als medewerkers van de FOD Financiën geen last van een onveiligheidsgevoel. En in tien minuutjes wandelen sta je op het Rogierplein en in de Nieuwstraat.”

Brussel groen

Alain Goergen (Brusafe): “Qua veiligheid kan je Brussel vergelijken met andere hoofdsteden: niet méér of minder onveilig, maar het blijft wel een grootstad. Bij onze diensten zit daarbij massa’s knowhow om zonder al te veel incidenten duizenden publieke evenementen in goede banen te leiden. Maar je kan Brussel nu eenmaal niet vergelijken met een dorpje.”

Johan Claes: “Zoom je in op de details, dan krijgt je een heel ander beeld. Het historische centrum en pakweg de grijze drukke Belliardstraat met de Europese Commissie zijn twee verschillende werelden.” Een belangrijk punt maakt Sigurd Vangermeersch: “De meningen over Brussel zijn in Vlaanderen meer gepolariseerd dan in Wallonië. De media spelen daar zeker een rol in. Negatieve berichtgeving uit een andere stad heeft nooit zoveel impact op het imago van die stad als in Brussel. Een genuanceerd debat wordt zelden gevoerd.”

Expats vinden Brussel super

Raken we er zelf niet uit of Brussel levenskwaliteit biedt, vraag het dan eens aan een buitenlander. Bijvoorbeeld uit de grote hoofdstedelijke expat community. Frank Leroy: “In andere landen wordt de hoofdstad ook vaak verguisd. Bij ons wordt dat nog uitvergroot door de taal. In Amsterdam integreren mensen van vreemde origine zich en dan spreken ze één taal, in Brussel is het complicated. Dat creëert nog meer afstand. Maar dat zegt niets over de voordelen van een job in Brussel.”

Lees ook: Om te communiceren heb je geen talenknobbel nodig

Want wie doorheen het weerbarstige imago kijkt, vindt in Brussel een bruisende, groene stad op mensenmaat waar het goed werken en leven is, zegt ook Iris Fostiez (Sibelga): “De Franse expat community is niet voor niets de grootste van Brussel. Zeker onze Franse werknemers vinden Brussel een hoofdstad op mensenmaat waar je gewoon alles vindt – en niet in het minst musea en cultuur. Doorgaans waarderen vooral expats van alle nationaliteiten de Brusselse levenskwaliteit.”

Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod in Brussel… 

(William Visterin) - Foto's: Shutterstock / Belga Image

Dit is het vierde Jobat-artikel in de reeks over werken in Brussel. Volgende week het laatste deel: Brussel is ideaal voor starters.

25 oktober 2021
Anderen bekeken ook