Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 535

Volgende

Werken bij Vinçotte: ‘Je kiest zelf welke richting je uit gaat’

Vinçotte staat bekend als specialist op het gebied van inspectie, testing en certificatie, gaande van de inspectie van personenliften tot het juiste advies om de brandveiligheid in een productiesite te garanderen. Aan variatie ontbreekt het dus niet bij Vinçotte. Ook niet bij de medewerkers. We spreken met Hannelore en Pascal, die enthousiast over hun carrière bij Vinçotte vertellen.
Vinçotte
“Of we nu opleidingen volgen of niet, we leren altijd bij. We werken in teams met ervaren en minder ervaren collega’s, en wisselen constant ervaringen uit.” (Hannelore Vandenbussche, Project Engineer Electricity Vinçotte)

“Ik ben in 1991 begonnen bij Vinçotte, dat is al een hele tijd geleden”, vertelt Pascal Smits, Activity Manager Lifting bij Vinçotte. “Ik ben gestart als inspecteur, maar kreeg na twintig jaar de kans om een commerciële rol op te nemen.” Pascal stuurt vandaag in zijn rol als Activity Manager een team van inspecteurs aan. “Mijn huidige job is een mix van al mijn ervaringen binnen dit bedrijf”, weet Pascal. “Ik kijk verslagen na, ik coach de inspecteurs en ik ondersteun in het salesproces."

Hannelore Vandenbussche startte in 2012 bij Vinçotte. “Iemand die ik kende, spoorde me aan om te solliciteren. Ik heb er even mee gewacht, maar ik heb dan toch de stap gezet”, lacht Hannelore, die vandaag in haar rol van Project Engineer Electricity werkt aan een groot project voor dit nieuwe ziekenhuis van AZ Alma in Eeklo. “Hier ben ik verantwoordelijk voor de juiste oplossingen op het vlak van branddetectie.”

Dezelfde start

Iedereen die bij Vinçotte start, doorloopt hetzelfde traject. “De eerste dag is sowieso een introductiedag”, schetst Hannelore. “Daarna krijg je een mix van theorie en praktijk, afhankelijk van de specialisatie die je kiest. Binnen ‘Electricity’, mijn vakgebied, start je eerst met een lessenpakket, aangevuld met enkele weken stage bij een ervaren medewerker. Als je het proces goed doorloopt en als je voelt dat je er klaar voor bent, dan neem je een examen af. Als je slaagt, krijg je een kwalificatiecertificaat en mag je op pad voor elektrische keuringen.”

“Na de eerste stap kun je je verder verdiepen in nieuwe domeinen binnen je vakgebied”, vult Pascal aan. “Dat doe je op je eigen tempo. En daarbij volg je een gelijkaardig traject: een mix van theorie en praktijk, en een examen om je certificaat te behalen.”

Carrière zelf in handen

“Wat me vooral opvalt bij Vinçotte is de openheid en de interne mobiliteit”, licht Pascal toe. “Elke medewerker heeft heel wat vrijheid om aan te geven dat hij of zij een bepaalde kwalificatie wil behalen. En daar luisteren de leidinggevenden ook naar. Bovendien krijgen medewerkers kansen om in andere domeinen te werken. En dat vind ik persoonlijk een van de grootste pluspunten van dit bedrijf.”

“Het is een heel organisch proces. Je gaat geen vijf stappen vooruitzetten als je er nog niet klaar voor bent”, vertelt Hannelore. “Er moeten natuurlijk concrete kansen zijn om intern te bewegen. De puzzel moet passen. Maar alle vacatures worden ook actief intern gedeeld, en mensen worden aangemoedigd om intern te solliciteren. Dat getuigt toch van een zeer open cultuur. Maar een carrière is heel individueel. Er zijn mensen die dertig jaar dezelfde job met plezier uitoefenen, en er zijn er die elke drie jaar een ander domein willen leren kennen in een nieuwe rol. Dat is allemaal mogelijk.”

Continu bijleren

Het vergaren van kennis en vaardigheden stopt niet bij het begin van de loopbaan. “Omdat carrières continu evolueren, moeten er ook nieuwe dingen worden aangeleerd”, licht Pascal toe. “Vergeet niet dat we vaak met een sterk veranderend wetgevend kader werken. Ook daarvan moeten we perfect op de hoogte zijn. We hebben bijvoorbeeld Technical Managers die de wetgevingen opvolgen en ze omzetten in documenten die relevante wetgeving in leesbare taal weergeven.”

“Daarnaast worden er heel wat opleidingen aangeboden”, weet Hannelore. “We hebben ons eigen opleidingscentrum, Vinçotte Academy, dat niet alleen opleidingen voorziet voor externen, maar ook voor ons eigen personeel. We zijn zelfs vrij om bij externe organisaties opleidingen te volgen, als dat past binnen ons traject en onze ambities. Maar ook binnen onze afdeling krijgen we heel wat opleiding van het Technical Management, onder andere via technische vergaderingen en interne opleidingen.”

“Dat gaat niet altijd over zware theoretische zaken”, vertelt Pascal. “Zo moet je binnen de afdeling ‘Lifting’ een hoogwerker kunnen bedienen. Medewerkers krijgen hiervoor een opleiding in een geaccrediteerd opleidingscentrum. En ik ben zeker nog niet te oud om bij te leren. Ik volg bijvoorbeeld binnenkort een opleiding over het voeren van aanwervingsgesprekken.”

“Of we nu opleidingen volgen of niet, we leren altijd bij”, besluit Hannelore. “We werken in teams met ervaren en minder ervaren collega’s, en wisselen constant ervaringen uit.”

De toekomst is bij Vinçotte

“Ik zie mijn toekomst absoluut bij Vinçotte”, vertelt Hannelore openhartig. “Vandaag hou ik me vooral bezig met branddetectie en werk ik aan brand-, explosieveiligheids- en zoneringsdossiers. Maar ik kan me perfect voorstellen dat ik in de toekomst een nieuwe kans grijp.”

“Ik ben 48 jaar en werk al 26 jaar bij Vinçotte”, vertelt Pascal. “Ik heb al een mooi traject afgelegd, maar vind hier elke dag nog nieuwe kansen. Die uitdaging wil ik nog elke dag aangaan.”

“Wat ik bij Vinçotte merk, is dat iedereen veel verantwoordelijkheden krijgt”, vertelt Hannelore. “Ik kom op heel veel plaatsen, bij heel wat klanten. Daarvoor moet je natuurlijk zelfstandig kunnen werken. Maar het is ook wel spannend. Want je komt op locaties die voor het grote publiek nog niet toegankelijk zijn. Zoals hier, in dit ziekenhuis.”

(wv) - Meer info: vincotte.be/groeimetonsmee

27 maart 2017
  • Jobs voor Vinçotte
Aanbevolen jobs