Aangeboden door Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Werken bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Zo’n sterke band met patiënten krijg je nergens anders”

24 augustus 2021
Bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen bied je patiënten thuisverpleging, maar wist je dat je er ook terechtkomt bij een organisatie waar je permanent bijleert en waar jouw eigen sterktes je jobinhoud bepalen? Thuisverpleegkundigen Adna Huskic en Griet Saelens werden elk referentieverpleegkundige in hun vakgebied. Ze vertellen hoe je in je eigen tempo een dynamische zorgjob voor jezelf samenstelt.

Adna Huskic (35) is referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg. “Dat betekent dat ik collega-thuisverpleegkundigen coach, bijvoorbeeld wanneer ze zich onzeker voelen bij een psychiatrisch kwetsbare patiënt”, vertelt ze. “Als referentieverpleegkundige kan ik hen daarbij handvaten bieden. Ik kan in overleg gaan met een arts, die dan over de verdere stappen beslist. Daarbij staat het welzijn van de patiënt altijd voorop.”

Collega’s coachen

Vormingen opzetten voor collega’s is ook een belangrijk taakonderdeel als ‘referent’, zoals een referentieverpleegkundige ook wel heet. “Zo sensibiliseren we de thuisverpleegkundigen. Hoe meer collega’s op tijd aan de bel kunnen trekken, des te vaker kunnen we een opname vermijden. Elke patiënt is anders. Een gezonde nieuwsgierigheid en doorvragen wérkt.”

Lerend netwerk

Als referent geef je ook vormingen in ziekenhuizen. “Ik ga bijvoorbeeld op een geriatrische afdeling spreken over depressie en psychose”, vertelt Adna. “Bovendien scholen referenten elkaar bij. Zelf kreeg ik ook al coaching van onze referent Pijn en Comfort. Zo  vormen we met alle collega’s samen een stevig lerend netwerk.”

Werk en studie

Adna begon als zorgkundige bij het Wit-Gele Kruis. “Ik volgde nog mijn opleiding HBO5 Verpleegkunde”, blikt ze terug. “Om werk en studie te combineren, deed ik avonddiensten. Als thuisverpleegkundige specialiseerde ik me in geestelijke gezondheidszorg, mijn afstudeerrichting. De stap om referent te worden was dus snel gezet.”

Adna bezoekt nog altijd dagelijks ‘haar’ patiënten op ronde. “Achter iedere deur schuilt een ander verhaal. Dat blijft me enorm boeien.”

Adna Huskic en Griet Saelens

Comfortzorg bieden

Adna’s collega Griet Saelens (47) is referentieverpleegkundige pijn en comfort. “Ik begeleid palliatieve patiënten en ik overleg met het palliatieve netwerk en de arts over hun toestand, bijvoorbeeld over pijnmedicatie of een pijnpomp”, vertelt Griet, die als specialiste oncologie in dat vakgebied één van de drie referenten is van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.

Mee op thuisbezoek

“Met het oncologisch dagcentrum stemmen we telkens de behandeling af”, vertelt ze. “Na elke eerste chemotherapieronde ga ik op thuisbezoek. Voor chemo heb je niet per se elke dag een thuisverpleegkundige nodig. Ik ga ook mee bloed prikken, een infuus of een katheter plaatsen…”

“Voelt een collega zich daar niet helemaal in thuis, dan ga ik mee op thuisbezoek. Vormingen over technische handelingen geef ik ook. En zelf krijgen we bijscholing van verpleegexperten, bijvoorbeeld van een multifunctioneel pijncentrum. We zijn altijd mee met de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied!”

Verder verdiepen

Griet begon ooit als nachtverpleegkundige in een woonzorgcentrum, maar ze wilde technische zorgkennis opdoen. “Bij het Wit-Gele Kruis kon dat. Ik volgde hier een opleiding als palliatief verpleegkundige, behaalde mijn bachelor (A1) verpleegkunde en daarna een BaNaBa in de oncologie. Daar ben ik nu heel blij mee. Pijnbestrijding bij kanker blijft me enorm interesseren. Me daarin verder verdiepen en mensen ondersteunen, kan hier perfect.”

Mensen en middelen

Net als Adna wilde Griet graag ook basisverpleegkundige blijven. “Je kan autonoom werken én je ontwikkelt een sterke band met je patiënten. Ik ben soms hun enige bezoek van de dag. Vaak zijn nieuwe collega’s aangenaam verrast als ze hier beginnen. Thuisverpleging heeft weinig te maken met ‘mensen wassen’. Je moet écht overal van op de hoogte zijn. Het Wit-Gele Kruis ondersteunt je daarin volop met mensen en middelen. En voel je je op je gemak in je contacten met artsen, ziekenhuizen, specialisten... dan is referentieverpleegkundige worden een geweldige optie.”

Interesse in een job bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen? Kijk dan op www.witgelekruis.be/jobs
Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: 6 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen' jobs meteen in je mailbox.