Aangeboden door GasthuisZusters Antwerpen

Werken bij GZA Ziekenhuizen: “Mensen bijstaan in hun meest kwetsbare momenten, dat heeft iets moois”

13 september 2022
Werken in de zorg, dat doe je met heel je hart. Je beleeft er mooie momenten met patiënten en collega’s, maar soms ook moeilijke. Dat maakt het één van de mooiste sectoren om in te werken, beamen Tine en An, die als verpleegkundige zorg verlenen bij GZA Ziekenhuizen.

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen in de omgeving van Antwerpen. Zowel Tine als An zijn er al meer dan tien jaar verpleegkundige. Tine vinden we op de afdeling pediatrie van campus Sint-Vincentius. Daarnaast is ze ook aangesloten als wetenschappelijk medewerker bij de Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet.

Terwijl Tine in contact komt met kinderen, voor wie het leven nog moet beginnen, ziet An als oncologisch verpleegkundige vaak mensen die het niet zullen halen. Ondanks de soms zware thema’s, vindt ze haar job één van de mooiste die er is. “Je leert dat je heel veel kan betekenen bij het levenseinde van mensen. Dat zorgt voor voldoening en mooie momenten.”

Samen zorgen

Ook Tine ziet het mooie van haar job in. “Je staat mensen bij op de zwakste momenten van hun leven, en dat probeer je op een zo menselijk mogelijke manier te doen.” Ze benadrukt dat werken met kinderen iets heel aparts heeft. “Je moet niet alleen rekening houden met het kind, maar ook met de ouders.”

Ongeacht de functie of de afdeling: zorgen doe je in team, waarmee je vreugde en emotionele momenten deelt. “We bespreken samen hoe we de beste zorg kunnen bieden, niet alleen voor de patiënt maar ook voor het welzijn van elk teamlid”, zegt An.

Eén plus één is drie

Daarbij is elk team ook meer dan zomaar een som van individuen. “Er zijn zoveel verschillende soorten verpleegkundigen, of dat nu binnen pediatrie of oncologie is”, verklaart Tine. Zo omschrijft An zich meer als het empathische type. “Maar er zijn collega’s die meer praktisch en to the point zijn, anderen blinken dan weer uit in kennis van therapieën.” Maar de essentie blijf dezelfde: een hart hebben om te willen zorgen en iets te willen betekenen. “Al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk, maar we doen het wel als één team.”

Ook aan de slag bij GZA Ziekenhuizen? Ontdek hier alle vacatures

Tine en An van GZA Ziekenhuizen

Zelfontplooiing

GZA Ziekenhuizen zorgt niet alleen voor haar patiënten, ook de eigen medewerkers verdienen de beste zorg. Zo gaat het ziekenhuis samen met hen op zoek naar de ideale balans tussen werk en privé. “Daar is heel veel ruimte en flexibiliteit voor”, zegt An. “Mijn hoofdverpleegkundige doet er alles aan om het werk zo te plannen dat het haalbaar is in combinatie met de regeling van co-ouderschap voor mijn zoontje.”

Sinds september werkt An één dag per week als gespecialiseerd verpleegkundige in een systeem met glijdende uren. “Het laat mij toe heel patiëntgericht te werken, maar het werk tegelijk te combineren met de zorg voor mijn zoon. De glijdende uren laten een flexibele planning toe, waardoor ik meer uren kan doen, wat ook financieel uiteraard interessant is.” Daarnaast kreeg An ook de ruimte om een postgraduaat en bijkomende cursussen te volgen. “Zo kon ik mijn communicatieve vaardigheden verder ontwikkelen”

“Het oog voor de eigen medewerkers kwam ook duidelijk naar voren tijdens de coronacrisis”, vult Tine aan. “Toen mijn afdeling sloot, moest ik op een andere afdeling staan met collega’s die ik niet kende. Toch was iedereen zo zorgzaam voor elkaar, en kreeg je veel begrip en steun wanneer het even minder ging.”

‘Blijf aan Z’

Behalve in de zorgverlening werkt Tine ook mee aan het onderzoeksproject ‘Blijf aan Z’, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De naam van het project is niet toevallig gekozen. Met het project wil GZA Ziekenhuizen, samen met andere partners (*) in België en Nederland, iets doen aan de hoge uitstroom in de zorgsector. “Zo zijn we met een project van Team Champions gestart, dat moet bijdragen aan de veerkracht van medewerkers en hen meer thuis laat voelen in een hechte werkomgeving, met aandacht voor het individu.”

Op de dienst oncologie is An zo’n Team Champion. Een groot woord voor wat ze eigenlijk altijd al belangrijk vond. “Het gaat erom iedereen aan te sporen om elkaar te helpen en elkaars sterktes te benoemen. Ook dialoog is zeer belangrijk: als er iets minder loopt, gaan we het gesprek aan om er samen sterker uit te komen.”

Word jij de nieuwe collega van Tine en An? Ontdek hier alle vacatures

(*) Provincie Antwerpen, Universiteit Antwerpen, Thomas More Mechelen-Antwerpen, Fontys Hogescholen, Transvorm, Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Het GielsBos. Het project ‘Blijf aan Z’ wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

GasthuisZusters Antwerpen: 40 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'GasthuisZusters Antwerpen' jobs meteen in je mailbox.