Het loon van...
Vorige

1 van 764

Volgende

Werken als actuaris: gegarandeerde werkzekerheid

Cristina Barros
"De kans op werkloosheid is als actuaris eerder klein en als nieuwe medewerker wordt je snel een permanent contract aangeboden.” (Cristina Barros, consultant bij Robert Walters)
Ken jij de job van een actuaris? Cristina Barros, consultant bij Robert Walters, vertelt je alles over deze functie met gegarandeerde werkzekerheid.

Wat zijn de voornaamste taken van een actuaris?

"Een actuaris is een verzekeringsspecialist. Hij of zij voert economische, financiële en statistische studies uit. Op basis daarvan berekent hij de financiële risico's om de inhoud te bepalen van de verzekeringscontracten en het bedrag dat de klant zal moeten betalen. Deze risico's hebben betrekking op de verzekerden, de activa, de bedrijven en de financiële organisaties.”

“Daarnaast beoordeelt een actuaris ook de financiële gevolgen van deze risico's voor de verzekeringsmaatschappij. Op basis van deze resultaten worden de financiële middelen bepaald die de verzekeringsmaatschappij in geval van een probleem opzij moet zetten.”

“De doelstelling van de actuaris is het minimaliseren van financiële verliezen door middel van de risicoanalyses die uitgevoerd werden. Op die manier optimaliseert de actuaris de winstgevendheid van de organisatie waar hij tewerkgesteld is.”

Is er een grote vraag naar actuarissen op dit moment?

"De vraag is tamelijk stabiel en verborgen, in die zin dat actuarissen een job vaak via mond-tot-mondreclame vinden. Als actuaris die op zoek is naar een nieuwe uitdaging is het dus belangrijk om een breed netwerk te hebben ofwel een beroep te doen op een rekruteringskantoor die hen kan helpen hierbij.”

“De nood aan actuarissen zal er altijd zijn, vooral bij verzekeringsmaatschappijen. Vandaar dat we mogen stellen dat in de job van een actuaris de kans op werkloosheid eerder klein is en er snel een permanent contract wordt aangeboden aan nieuwe medewerkers.”

Go for happy! Bekijk alle beschikbare actuaris vacatures op onze website

Hoeveel verdient een actuaris gemiddeld?

"Volgens de meest recente editie van De Robert Walters Salary Survey kan een startende professional binnen actuariaat rekenen op een bruto jaarsalaris van ongeveer 45.000 euro. Een actuaris met 5 tot 9 jaar ervaring mag rekenen op een bruto jaarloon tussen 74.000 en 125.000 euro. Een Senior Actuaris met meer dan 15 jaar ervaring kan een bruto jaarsalaris tussen 106.000 en 186.000 euro verwachten.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Binnen welke sectoren kan een actuaris aan de slag gaan?

"Een actuaris werkt voornamelijk voor verzekeringsmaatschappijen, banken, financiële instellingen, consultancy bedrijven, accountantskantoren, openbare instellingen en regelgevende instanties. Keuze genoeg dus.”

Over welke vaardigheden moet een actuaris beschikken?

"Een succesvolle actuaris moet van getallen houden en analytisch zijn. Hij of zij moet rigoureus en nauwkeurig zijn om risicoanalyses correct te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden essentieel. Een actuaris moeten immers in staat zijn z’n werk en onderzoeksresultaten te communiceren naar andere afdelingen binnen de organisatie.”

Iets voor jou?

Lijkt de job van actuaris je op het lijf geschreven? Bekijk dan zeker de beschikbare jobs op dit moment.

(ss) - Bron: Robert Walters

27 januari 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook