Startbaan Vorige

1 van 66

Volgende

'Werk zoeken als pas afgestudeerde is moeilijker dan verwacht'

Wat verwachten pas afgestudeerde jongeren van hun eerste stappen op de arbeidsmarkt? We vroegen het via een online enquête aan 331 young graduates. Enkele verrassende resultaten.

8 oktober 2012

Delen

Droevige jonge vrouw

Een derde van de bevraagden zegt dat hij of zij op het moment van de bevraging al een job gevonden heeft. De zoektocht naar een eerste baan begint trouwens vrij laat: meer dan twee derden van de bevraagden schiet pas in actie tijdens de laatste twee maanden van het laatste academiejaar, of na de examens.

De enquête geeft een mooi inzicht in de verwachtingen waarmee jonge afgestudeerden de arbeidsmarkt betreden. Ongeveer de helft verwacht binnen de twee maanden na het afstuderen een job te vinden. Iets meer dan de helft van de bevraagden stuurt maximum één sollicitatie per week. De andere helft stuurt er meerdere per week, één op de tien zelfs meerdere per dag. Waarschijnlijk gaat het hier om een piekmoment, waarbij jongeren tijdens een korte periode erg intensief solliciteren.

Loon

Potentiële werkgevers wachten best niet te lang met hun antwoord: de bevraagden hebben liefst nog binnen de week een reactie op hun sollicitatie.

Opvallend is nog dat een op de drie bevraagden resoluut zegt niet naar het buitenland te willen voor het werk. 16 percent is wel bereid, desnoods definitief, in het buitenland te gaan wonen als de job dat vereist.

Pas afgestudeerden hechten het meeste belang aan de jobinhoud, de sector en de regio waarin een bedrijf actief. De vragen die ze tijdens het sollicitatiegesprek zelf willen stellen, gaan ook over de jobinhoud, maar ook over het loon, de bedrijfscultuur en de extralegale voordelen.

De mogelijkheid tot thuiswerken vindt slechts 15 procent interessant genoeg om op tafel te leggen. Nochtans vindt drie kwart de regio waarin ze zullen werken belangrijk en willen zes op de tien niet meer dan drie kwartier besteden aan het woon-werkverkeer.

Botsen de verwachtingen van de jonge afgestudeerden met de werkelijkheid op de arbeidsmarkt? De helft van de bevraagden besluit alvast: ‘Ik vind werk zoeken toch moeilijker dan ik had verwacht.’

(ml) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?