Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 841

Volgende

Werk je sneller als je kan snellezen?

20 november 2009
Soms zie je door de documenten je kantoor niet meer. Om nog niet te spreken van de mails in je inbox. Gelukkig is er een hulpmiddeltje dat je dubbel zo snel door dat leesvoer helpt: snellezen.
Snel lezen, snel werken?

“Op school leren we woord voor woord lezen. Dat zorgt voor enorm veel vertraging”, meent Inge Provost, die al 15 jaar trainingen in snellezen geeft. Ze rekent het voor ons uit. “In de 250 milliseconden dat onze ogen naar een woord kijkt, zien ze 16 letters. Die worden doorgestuurd naar onze hersenen waar er vaak extra vertraging optreedt omdat heel wat mensen wat ze lezen nog eens hardop in hun hoofd zeggen. Dat zorgt er voor dat een doorsnee lezer niet meer dan 250 woorden per minuut leest.”

Dat kan sneller, meent Provost. Zeker omdat onze schoolse leesmethode nauwelijks het perifere leesveld benut: de tekst die zich rondom het woord bevindt waar we ons op focussen. “Niet elk woord in een zin is even belangrijk. Het is dus efficiënter er de sleutelwoorden met een hoog informatiegehalte uit te pikken en met je oog te springen van de ene woordgroep naar de andere in plaats van je oog op elk woord te richten.” Zo krijgen de hersenen enkel de betekenisvolle woorden te verwerken, in telegramstijl.

Eerst skimmen, dan scannen

Wie een tekst snel en grondig wil lezen, kan hem best eerst skimmen of diagonaal lezen. In een tweede fase scan je de tekst: je neemt de titels aandachtig door en bekijkt welke passages interessant zijn. Is dat dan geen tijdverlies? “Het zorgt ervoor dat je geen overbodige passages leest. Bovendien krijgen je hersenen zo interesse in de tekst.

Lezen doe je namelijk vooral met je linkerhersenhelft, terwijl je rechterhersenhelft associaties legt. Bij het traditionele lezen dwaalt je aandacht snel af omdat je rechterhersenhelft weinig betrokken is. Door de tekst voor het lezen vlug door te nemen, stellen je hersenen automatisch vragen over die tekst, ze willen weten waar het over gaat. Als je dan na het skimmen en het scannen begint te lezen, ga je onbewust op zoek de antwoorden op die vragen. Zo blijft er na het lezen veel meer informatie hangen”, legt Provost uit.

Snellezen is geen tovermiddel

Na een dag training kan je gewoonlijk dubbel zoveel woorden per minuut aan. Al hangt het ook van aanleg en ervaring af. Advocaten die zich dagelijks door dikke dossiers worstelen lezen meestal al erg snel. Snellezen lukt ook het best als je vertrouwd bent met de materie en als het in een taal is die je tot in de puntjes beheerst.

“Een tovermiddel is het helaas niet”, lacht Provost. “Omdat het zoveel concentratie vergt, hou je het ook maar 20 minuten aan een stuk vol. Toch zijn er eenvoudige tips die je kan toepassen. Zoals je blad op een halve meter houden en in een hoek van 45 graden. Die positie bevordert het perifere zicht. Maar eigenlijk is een snelleescursus een ‘Start to Read’. Je kan alleen verbeteren door elke dag te oefenen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook