Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 723

Volgende

Welke ingenieurs zijn vandaag het meest in trek?

Vesela Doncheva
“Het glazen plafond moet doorbroken worden en ik hoop dan ook dat organisaties zich meer gaan openstellen voor vrouwelijke kandidaten of vrouwelijke medewerkers de kans geven om zich intern verder te ontwikkelen en door te groeien naar deze topfunctie.” (Vesela Doncheva, Consultant bij Robert Walters)
De krapte op de post-Corona arbeidsmarkt en de geringe inflow van pasafgestudeerden met een ingenieursdiploma dreigen een probleem te vormen voor de grote transformaties waar onze Belgische ondernemingen voor staan.

Naast jong talent neemt de nood aan ervaren ingenieurs alsmaar toe, en het gebrek eraan nog meer. Algemeen kunnen we stellen dat ingenieurs vrij loyaal zijn aan hun werkgever. Maar de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge nood aan deze ervaren professionals zorgen ervoor dat ze alsmaar vaker geheadhunt worden. Daardoor blijft een ervaren ingenieur gemiddeld amper 1,7 jaar bij dezelfde werkgever, alvorens hij overstapt naar een nieuwe organisatie.

Net omdat ze meestal niet zelf actief op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging, worden ze vaak getriggerd door een hoger salaris en flexibele werkuren. Intussen weten ze wél dat ze fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, wat er voor zorgt dat de aangeboden salarissen vaak de pan uit rijzen.

Vesela Doncheva, Consultant bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters en specialist in het rekruteren van senior engineering professionals, geeft een overzicht van hoe de arbeidsmarkt voor een aantal ervaren ingenieursprofielen er de voorbije zes maanden uitzag.

Engineering (Project) Managers

Het voorbije anderhalf jaar fluctueerde de vraag naar Engineering Managers enorm. Aan het begin van de corona-pandemie zagen we een flinke drop in het aantal geadverteerde vacatures, gevolgd door een enorme piek eind april 2020. Begin dit jaar merkten we opnieuw zo’n korte piek, waarna de arbeidsmarkt zich vrij stabiliseerde. Maar sinds midden mei 2021 zien we opnieuw een enorme toename in de vraag naar Engineering Managers, en zitten we weer op het niveau van april vorig jaar.

“De corona-pandemie heeft voor onzekerheid op de arbeidsmarkt gezorgd, zowel bij werknemers als bij werkgevers”, verduidelijkt Vesela. “Geplande projecten of innovaties hebben tijdelijk stilgelegen maar worden nu opnieuw opgepikt, en dat merken we heel duidelijk in de vraag naar ervaren Engineering Managers en Project Managers, vooral in de regio Antwerpen en Gent.”

Toch zijn Engineering Managers niet snel geneigd om van job te veranderen, en daar vergissen heel wat organisaties zich in. Er wordt amper gereageerd op vacatures, waardoor hiring managers zich genoodzaakt zien om een beroep te doen op gespecialiseerde rekruteringskantoren. “Wanneer wij deze professionals actief gaan benaderen met een interessante opportuniteit, botsen we vaak tegen een muur”, weet Vesela. “Enkel wanneer de jobaanbieding uitdagend genoeg is, flexibiliteit en een mooi verloningspakket geboden wordt zijn ze bereid om in de sollicitatieprocedure te stappen.”

Blijven of veranderen? 5 bouwstenen voor je ideale job

Plant Managers

Niet alleen in de bouwsector, maar ook in de voedingssector, de industriële automatisering en de medische sector zien we een blijvende vraag naar Plant Managers, vooral in Vlaanderen door de sterke aanwezigheid van productiebedrijven. De industriële sector vernieuwt zich voortdurend, wat maakt dat de Plant Manager van vandaag voor enorme uitdagingen staat.

Globaal gezien is amper 11% van de Plant Managers een vrouw. België doet het beter: hier zien we dat 16% van de Plant Manager functies bekleed worden door een vrouwelijke ingenieur. “Dat is positief nieuws, maar dat percentage ligt nog steeds te laag en moet dus naar omhoog”, is Vesela duidelijk. “Het glazen plafond moet doorbroken worden en ik hoop dan ook dat organisaties zich meer gaan openstellen voor vrouwelijke kandidaten of vrouwelijke medewerkers de kans geven om zich intern verder te ontwikkelen en door te groeien naar deze topfunctie.”

Utopie? Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?

Lasingenieurs

Naast generalistische functies binnen engineering, zien we ook een vraag naar ervaren lasingenieurs in het bijzonder. De visvijver van lasingenieurs is relatief klein in België en de vergrijzing van deze specialisten is meer dan ooit voelbaar op de arbeidsmarkt.

Organisaties die de voorbije jaren konden rekenen op de loyaliteit van hun ervaren lasingenieurs beseffen dat het geen makkelijke taak zal zijn om hen te vervangen zodra ze de pensioenleeftijd behalen. “Vaak starten organisaties hun zoektocht naar ervaren lasingenieurs zelf, maar al snel komen ze tot het besef dat beschikbare kandidaten ofwel niet over de gewenste ervaring beschikken, of dat er geen echte fit is met de bedrijfscultuur”, zegt Vesela.

Junior tot mid-level lasingenieurs blijven gemiddeld 2,8 jaar in hun job en stappen dan over naar een gelijkaardige rol bij de concurrentie of in een andere sector. “Net omdat het aantal lasingenieurs zo laag ligt, zien we hier vaak een sneeuwbaleffect optreden: stapt één lasingenieur over naar de concurrentie omdat daar een functie vrijkomt, dan neemt iemand anders de vrijgekomen plaats in, en zo gaat de bal aan het rollen”, aldus Vesela. “Nu de arbeidsmarkt zich volop aan het herstellen is na de corona-pandemie, zien we die trend zich opnieuw afspelen, en we verwachten dus flink wat rotatie te de komende maanden.”

Organisaties die hun lasingenieur in de nabije toekomst op pensioen zien gaan of vrezen dat hun medewerkers een nieuwe uitdaging zal kiezen, starten hun zoektocht naar een vervanger best tijdig. De inflow van junior lasingenieurs op de arbeidsmarkt daalt immers jaar naar jaar. “Die schaarste aan talent kan deels worden opgevangen door als organisatie de kost van opleiding en verdere specialisatie van werknemers op zich te nemen. Over het algemeen staan organisaties sceptisch tegenover het aantrekken van buitenlands talent, vaak omwille van de taalbarrière. Maar ook hier mag dat geen spelbreker zijn. Er bestaan tal van intensieve taalcursussen die buitenlandse werknemers helpen om op korte tijd de landstaal te leren. Door bereid te zijn om die investering te doen, vergroten organisaties hun talent pool aanzienlijk.”

Ervaren lasingenieurs zijn over het algemeen vrij honkvast. “Om hen te overtuigen om een professionele switch te maken is het dan ook belangrijk rekening te houden met hetgeen zij het belangrijkst vinden in een job: flexibele werkuren zodat een goede werk/privé balans gegarandeerd wordt, uitdagend werk én een mooi verloningspakket”, besluit Vesela.

Lees ook: 4 redenen om net nú van job te veranderen

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

4 juli 2021
Anderen bekeken ook