Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 722

Volgende

Welke impact heeft het werk van papa op zijn kroost?

Pendelende vaders, opgelet! Een dagelijkse woon-werkafstand vanaf 40 km kan al een negatieve impact hebben op het gedrag van jullie kinderen. Een studie toont aan dat zij meer emotionele en sociale problemen kunnen ervaren.
#

In de ideale wereld bestaat er geen druk woon-werkverkeer. Helaas ... de gemiddelde dagelijkse pendeltijd binnen Europese landen varieert van zo’n 29 minuten in Portugal tot 51 minuten in Hongarije. Mannelijke werknemers pendelen langer dan vrouwelijke werknemers en werkende vaders pendelen verder dan werkende moeders.

Negatieve impact op kinderen

De impact van pendelen op werknemers werd reeds uitvoerig bestudeerd. Maar wat met de impact ervan op hun kroost?

Door pendelstress en -vermoeidheid hebben ouders de neiging hun kinderen harder en inconsequenter op te voeden. Wat op zijn beurt weer gedrags- en emotionele problemen uitlokt bij de kinderen.

Tot dat besluit komen onderzoekers van het WZB Berlin Social Science Center. Zij bestudeerden het verband tussen het pendelen van vaders (dagelijks of wekelijks en de dagelijks afgelegde afstand) in Duitsland, en het sociale en emotionele welzijn van hun kinderen van 5 en 6 jaar twee jaar later. Uit de studie blijkt dat er een negatieve impact is op het gedrag van hun kinderen en dat deze de neiging hebben om meer emotionele en sociale problemen te ervaren.

De studie toont aan dat er een link is tussen het pendelen van de vader van twee jaar eerder en problemen met leeftijdsgenoten. Dit onafhankelijk van het aantal uren dat de moeder of de vader werkten, de opleiding van de ouders en hun beroepsklasse, de leeftijd van de moeder en haar migratie-status en of de moeder zelf ook pendelt of niet.

Vanaf 40 km pendelafstand

Vanaf een dagelijkse pendelafstand van 40 km (heen of weer) is er een link met een lager niveau van zogenaamd pro-sociaal gedrag. Dit is een helpende actie ondernemen die een ander voordeel oplevert zonder dat het de helpende direct voordeel oplevert.

En een dagelijkse pendelafstand van 60 km of meer (heen of weer) wordt gelinkt aan meer problemen met leeftijdsgenoten. Indien de vader twee jaar voordien voor het werk weg was van maandag tot vrijdag, traden er door dat pendelen meer emotionele symptomen op bij zijn kinderen van 5 tot 6 jaar.

Slechte ouders

Vermoedelijk zijn deze zaken te wijten aan stress en vermoeidheid van het lange pendelen bij de vader en aan de afwezigheid van de vader. In het bijzonder bij vaders die een hele week van huis zijn. Mogelijke gevolgen zijn immers bijvoorbeeld slecht(er) ouderschap.

Wanneer ouders gestresseerd of vermoeid zijn, hebben ze de neiging om hun kinderen harder en inconsequenter op te voeden. Wat op zijn beurt dan weer gedrags- en emotionele problemen uitlokt bij de kinderen.

Negatieve impact op relatie

De stress en vermoeidheid van het pendelen bij de vader kan eveneens een negatieve impact hebben op zijn liefdesrelatie, wat dan weer een negatieve impact heeft op het ouderlijk gedrag van de moeder. Bovendien kan de afwezigheid van de vader tijdens de week ook leiden tot stress bij de moeder en haar ouderlijk gedrag negatief beïnvloeden doordat ze thuis meer werk heeft zonder de steun van haar partner.

(mr) 

7 juli 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook