Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

Welke beroepen zijn meest gezocht in de bouw?

Hoewel Voka Limburg in de maandelijkse conjunctuurbabbel voor dit jaareinde een krimp in de Limburgse bouwsector voorspelt, is dat momenteel nog niet te merken aan de jobaanbiedingen. Al zijn er toch grote verschillen per concreet bouwberoep.
Wie in de bouwsector aan de slag wil als trekker van kabels en leidingen voor nutsvoorzieningen, vindt gegarandeerd snel werk.

Kijken we even naar de deelsectoren waarin het meeste mensen worden gezocht, dan komen we met stip uit bij metselaars. Meer dan 100 vacatures die bij de VDAB werden aangemeld, staan nu op invulling te wachten. Al bijna even erg is het gesteld in de wegenbouw. Arbeiders vinden die grote stroken asfalt en andere toplagen willen aanbrengen, is geen sinecure. Bedrijven in die deelsector kunnen meteen 80 extra mensen een baan bezorgen.

1. Schrijnwerkers

De meeste vacatures zijn voor hooggeschoolden en mensen met ervaring. Dat er niet alleen geschoolde bouwvakkers worden gezocht, blijkt uit het aantal vacatures voor handlangers. Het ‘dienen’ van collega’s mag ook als een knelpuntberoep worden beschouwd. Dat geldt ook voor meer technische specialisaties, zoals dakdekkers en buitenschrijnwerkers (die in Limburg het meest worden gezocht). Zowel zelfstandigen als werknemers van firma’s met deze expertise kunnen erg goed hun boterham verdienen en hebben nog marge voor onderhandeling.

2. Installateurs

De cijfers van de VDAB wijzen in dezelfde richting voor beroepen als vloerder, tegelzetter en installateur van technische installaties, zoals airco en domotica. Heb je die ervaring op je cv staan, heb je de werkgevers voor het uitkiezen. Zo mogen koeltechnici gerust opslag vragen, want de vacatures in hun vakgebied werden vorig jaar voor minder dan de helft ingevuld. Voor andere installateurs van elektrische en elektronische toestellen lag het percentage van de gevonden match zelfs maar op 20 procent.

3. Monteurs staal

Specifiek voor Limburg merk je grote verschillen tussen vraag en aanbod voor deelsectoren als interieurbouw en transport van bouwmaterialen. Het aantal plaatsers van binneninrichting (keukens, badkamers, meubilair), alsook de bestuurders van trekkers-opleggers is onvoldoende om de leemtes in te vullen. Nog zo’n regionale uitsmijter is het tekort aan monteurs van staalelementen, wat te wijten is aan de specialisatie van een aantal Limburgse bedrijven in die branche. Gezocht naar het allergrootste tekort op de provinciale jobmarkt, komen we uit bij de arbeiders voor het plaatsen van leidingen voor nutsvoorzieningen. Wie een carrièreswitch overweegt: hier liggen uw kansen!

(kme) - Foto (HBvL) 

3 april 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook