Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 266

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

Welke 5 soorten rijke mensen zijn er?

5 soorten rijke mensen
Het is erg moeilijk om één eigenschap aan te duiden die mensen met een groot financieel vermogen kenmerkt. Al is het maar omdat ‘de rijke’ niet bestaat, en de categorieën onderling erg verschillen.

In zijn boek ‘Leren van de rijken’ geeft Jan Vanoverbeke, een voormalig private banker, een indeling in de soorten rijken. Op basis van zijn inschatting komen we tot deze 5 categorieën.

1. De oude rijke

Deze soort leidt meestal een onopvallend leven. Maar achter de schermen van hun villa’s en kastelen vind je een luxueuze parallelle wereld die (bijna) uitsluitend wordt bevolkt door soortgenoten. “Als je niet in deze categorie bent geboren, raak je er ook niet binnen”, stelt Vanoverbeke in zijn boek.

Bij deze groep denken we in eerste instantie aan de adel, maar ook families waarin de rijkdom al generaties lang wordt doorgegeven, behoren tot deze categorie. “Er wordt wel eens gezegd dat nakomelingen hun huizen rijkelijk kunnen inrichten met de restjes die bij de (groot)ouders op zolder staan.”

Ontdek: Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

2. De nieuwe rijke

Deze categorie is het makkelijkst te herkennen: mensen van eenvoudige komaf die het hebben gemaakt in het leven en daar ook graag mee uitpakken. Ze genieten met volle teugen van hun nieuw verworven status, wat gepaard gaat met een flinke dosis blingbling. “Als je tot deze categorie wil behoren, mag enige pronkzucht je niet vreemd zijn.”

Een variant binnen deze groep zijn de zogenaamde harde werkers - zoals ondernemers, CEO’s, chirurgen en bouwpromotoren, maar ook artiesten of topsporters - die hun prestaties hebben weten te verzilveren.

“Ze vervallen meestal niet in de blingbling van de klassieke nieuwe rijken, maar zijn niet zo discreet als de oude rijken”, stelt de voormalige private bankier. “Ze zijn terecht fier op wat ze hebben bereikt, en willen dat ook tonen aan de wereld, maar niet op een pronkzuchtige manier. Als je een plaats wilt in hun midden moet je dat verdienen.”

Ben jij gelukkig met wat je verdient? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

3. De (toekomstige) erfgenaam

Erfgenamen zijn ‘toevallig’ rijk geworden, denk aan (klein)kinderen van landbouwers wiens weides werden herbestemd tot bouwgrond. Een variant van deze categorie is de toekomstige erfgenaam. Die is nog niet rijk, maar denkt (of hoopt) het te worden als de ouders overlijden.

“Deze mensen gaan vaak gefrustreerd door het leven omdat ze bij de rijken willen horen, maar stomweg op hun erfenis moeten wachten”, weet hij. “Ondertussen leggen ze wel volop contacten in rijke kringen waar ze subtiel koketteren met hun rijkdom, al vergeten ze uiteraard weleens te vermelden dat die rijkdom zich in de (verre) toekomst situeert.”

4. De Hyacinth

Hyacinth Bucket – of Bouquet zoals ze het zelf aan de telefoon zei – is een bekende televisiefiguur uit de serie ‘Keeping up appearances’. ‘Schone Schijn’, de Nederlandse vertaling van de reeks, zegt het helemaal: mensen die proberen om ten allen tijde de schijn hoog te houden.

“Hoewel Hyacinth Bucket natuurlijk een fictief personage was, vertegenwoordigt ze een type mensen dat wel degelijk bestaat: de betere middenklasse die wanhopig probeert door te dringen tot de inner circle van rijken en superrijken.”

5. De FIRE-adept

Een aparte categorie, de volgers van het FIRE of financial independence retire early-concept. Zij willen financieel onafhankelijk zijn en vroeg met pensioen gaan, waardoor ze de vrijheid hebben om het leven te kunnen leiden dat ze willen, wat ook een vorm van rijkdom is.

Let wel, sommige van de FIRE-adepten behoren in de praktijk soms eerder tot de Hyacinth Bucket-categorie. Anderen hebben net een heel sober leven. Ze zijn het niet, maar voelen zich vooral rijk in hun hoofd.

Op je 40ste met pensioen? Het kan zo!

(William Visterin)

16 september 2022
Anderen bekeken ook