Bedrijfswagen
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

We krijgen steeds meer extralegale voordelen

Wat zijn jouw extralegale voordelen waard?

Wat zijn jouw extralegale voordelen waard
Een volwaardig loon ontvangen is al tof, maar extralegale voordelen zijn toch wel de kers op de taart. Waar mag jij vandaag de dag op rekenen? Els Vanderhaegen, Legal Expert bij Securex, beantwoordt al onze vragen.

Welke extralegale voordelen mag je als werknemer vandaag de dag verwachten? Verschilt dat veel per sector of werkgever?

“Extralegale voordelen worden zowel op ondernemingsvlak als op sectorvlak toegekend”, weet Vanderhaegen. “Veelvoorkomende extralegale voordelen zijn maaltijdcheques, ecocheques, groeps- en hospitalisatieverzekering en een bedrijfswagen. Heel wat sectoren kennen maaltijd- en ecocheques toe, maar de bedragen kunnen wel verschillen.”

“Om maar een voorbeeld te geven: in PC 124 (bouw) worden ecocheques ter waarde van 100 euro toegekend, maar in PC 111 (metaal) is dat 250 euro. Ook op ondernemingsvlak zijn er natuurlijk verschillen: of je een bedrijfswagen, laptop, gsm of ander voordeel krijgt aangeboden, hangt volledig af van je werkgever.”

Hoe ziet het loonpakket van een starter eruit ten opzichte van iemand met meer anciënniteit?

“Stel, je bent een bediende in PC 200. Je start in klasse A (basistaken) met 0 jaar ervaring en krijgt een maandloon van 2087,58 euro. Voor datzelfde werk krijgt iemand met 20 jaar ervaring 2351,32 euro. In de meeste gevallen mogen we er ook van uitgaan dat iemand met 20 jaar ervaring geen basisfuncties meer doet. Stel dat deze werknemer een functie uitvoert uit klasse C, dan krijgt hij met 20 jaar ervaring 2974,77 euro”, vertelt Vanderhaegen.

“Je extralegale voordelen zijn vaak verbonden aan je functie. Ben je bijvoorbeeld een salesmedewerker die klanten bezoekt, dan zul je sneller een bedrijfswagen krijgen dan een administratief bediende. Maar wat betreft maaltijd- en ecocheques wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een starter en een ervaren personeelslid. Je werkgever kijkt enkel naar je gewerkte dagen.”

CHECK: Alles wat je moet weten over je loonpakket

Wat is er de laatste jaren veranderd?

“Er is heel wat verschoven in de extralegale voordelen, onder andere vanwege de groene ambities van bedrijven en de inflatie. Ten eerste zijn zowel de maaltijdcheques als de ecocheques elektronisch geworden. Dat scheelt al een hoop. De lijst van producten die je met ecocheques kunt kopen is bovendien uitgebreid.”

“Wat betreft verlofregelingen kiezen mensen vaker dan vroeger voor extralegaal verlof en zijn werkgevers flexibeler geworden – zeker tijdens en na de coronacrisis – in het toekennen van meer vrijheid tussen werk en privé, zoals vaste thuiswerkdagen en flexibele werkuren”, aldus Vanderhaegen.

Hoe zit dat met bedrijfswagens?

“Het is tegenwoordig gunstig om een elektrische of hybride bedrijfswagen aan te schaffen – de niet-groene wagens zijn nu minder voordelig."

"En werkgevers zijn ook ruimdenkend als het om de keuze voor extralegale voordelen gaat: wil je eigenlijk geen bedrijfswagen, dan is dit lang niet altijd verplicht en kun je soms ook voor een heel ander voordeel kiezen in plaats daarvan”, zegt Vanderhaegen. “Onder specifieke voorwaarden kun je ook een loonbonus ontvangen voor mobiliteit of welzijn.”

Extra: Auto nog populairder als extralegaal voordeel

Heeft de war for talent invloed op wat werknemers aangeboden krijgen?

“Dat, maar ook de knelpuntberoepenlijst die steeds groter wordt. We zien dat er voordelen aan werknemers worden gegeven die dat normaal in hun sector niet zouden krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld poetsbureaus die hun huishoudhulpen bedrijfswagens aanbieden”, verduidelijkt Vanderhaegen.

“Waar je om kunt vragen tijdens een sollicitatiegesprek is afhankelijk van hoe gegeerd je profiel is op de arbeidsmarkt en wat de werkgever bereid is te betalen. Je mag gerust een beetje onderhandelen als je weet dat je waarschijnlijk een witte raaf bent, zolang je maar geen onredelijke eisen stelt.”

Lees ook: Dit zijn de meest courante extralegale voordelen

Hoeveel zijn die voordelen waard?

Extralegale voordelen maken bij starters minder dan 10% van het jaarsalaris uit. Wie aan de top staat, krijgt gemiddeld zo’n 20% van zijn loonpakket in deze vorm. Enkele voorbeelden.

Je bent een starter

  • Maaltijdcheques: 5 tot 8 euro per gewerkte dag
  • Pensioensparen: ca. 1.250 euro per jaar
  • Hospitalisatieverzekering: ca. 360 euro per jaar

Je hebt 10 jaar ervaring

  • Bedrijfswagen: ca. 500 euro per maand
  • Maaltijdcheques: 5 tot 8 euro per gewerkte dag
  • Pensioensparen: ca. 5.000 euro per jaar
  • Hospitalisatieverzekering: ca. 360 euro per jaar
  • GSM en laptop: 100 euro per maand
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(ZINNIG)

24 maart 2023
Anderen bekeken ook