Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 266

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

Wat krijgen buitenlandse starters betaald?

"Zeker in het Verenigd Koninkrijk, waar er weinig voorzieningen voor werklozen zijn, kunnen werkgevers zich een laag startersloon veroorloven" (Freddy Vlaeminck, Towers Watson)
In België lijk je op het eerste zicht als starter heel wat meer te verdienen dan in de meeste andere Europese landen. Maar is dat wel zo?
wereldbol met geld
"Zeker in het Verenigd Koninkrijk, waar er weinig voorzieningen voor werklozen zijn, kunnen werkgevers zich een laag startersloon veroorloven" (Freddy Vlaeminck, Towers Watson)

Een rondje buurlanden kijken leert dat enkel in Duitsland de brutosalarissen voor starters hoger liggen. In de praktijk zegt dat echter niets over het bedrag dat je uiteindelijk te zien krijgt op je bankrekening. Dat hangt immers af van het aandeel van je loon dat de belastingen opeisen, wat verschilt van land tot land.

"In België zit je al snel in de hoogste belastingschaal", verduidelijkt Freddy Vlaeminck van het consultancybedrijf Towers Watson. "Als je de brutobedragen in Nederland en België naar netto vertaalt, is het verschil tussen die twee landen wellicht minder groot dan je zou denken. Ook de extralegale voordelen kunnen sterk verschillen van land tot land."

Opmerkelijker is dat de starterslonen in België in het crisisjaar 2009 in stijgende lijn gingen, terwijl ze in heel wat andere landen eerder stabiel bleven of zelfs daalden. "In de meeste landen heeft de crisis in de loop van 2008 en 2009 een impact gehad op de lonen. Vaak gingen die dalen. In België is er eerder sprake van een status-quo. De bedrijven hebben hun startsalarissen vorig jaar niet zo veel verhoogd als anders, maar dit jaar maken ze duidelijk een inhaalbeweging."

Elk land is anders

Volgens Vlaeminck is het verschil in loonevolutie vooral te verklaren door het economisch klimaat dat varieert van land tot land. Zo werd het Verenigd Koninkrijk bijzonder hard getroffen door de crisis. "Omdat er heel wat minder voorzieningen zijn voor werklozen, stellen die alles in het werk om zo snel mogelijk een andere job te vinden. Werkgevers, die er sowieso al meer vrijheid genieten dan in België, kunnen het zich dan ook veroorloven om een lager loon voor te stellen en toch voldoende valabele kandidaten te zien opdagen."

"Die lage loonkost zorgt ervoor dat in landen als het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Duitsland, de economische evolutie op korte termijn positief zal zijn. Daar staat tegenover dat mensen die meer te besteden hebben, ook meer uitgeven. Wie minder verdient, bespaart en consumeert minder, wat dan weer een negatieve impact heeft op de economie", aldus nog Vlaeminck.

(mo)    

Grafiek Jaarlijks minimum inkomen van starters per land    10 september 2010
Anderen bekeken ook