Brugpensioen
Vorige

1 van 16

Volgende

Wat is SWT (brugpensioen)?

SWT (het vroegere brugpensioen) is een regeling waardoor oudere werknemers die ontslagen worden, naast een werkloosheidsuitkering ook een bedrijfstoeslag krijgen.
#

Een SWT-er is dus eigenlijk werkloos. Toch zijn er verschillen met gewone werklozen. SWT-ers krijgen immers een vergoeding bovenop hun werkloosheidsuitkering, moeten zich niet inschrijven als werkzoekende en moeten dus ook niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Opgelet echter, SWT-ers die ontslagen worden in een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering moeten zich wel inschrijven als werkzoekende en beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering

Naargelang de reden van de erkenning kan de minimumleeftijd waarop werknemers op brugpensioen kunnen gaan verlaagd worden.

De absolute minimumleeftijd voor ondernemingen in moeilijkheden bedraagt vanaf 1 januari 2015 53,5 jaar en wordt geleidelijk aan verhoogd tot 55 jaar in 2018. Voor ondernemingen in herstructurering bedraagt de leeftijd nu reeds 55 jaar (onder bepaalde voorwaarden kan deze leeftijd wel nog verlaagd worden tot 53,5 jaar).

Is halftijds brugpensioen nog mogelijk?

Neen. De regeling van halftijds brugpensioen werd met ingang van 1 januari 2012 afgeschaft. Werknemers die reeds in halftijds brugpensioen waren, kunnen het stelsel verderzetten tot hun voltijdse werkhervatting of tot het einde van de lopende arbeidsovereenkomst.

(Laatste update: 06/10/2014)

In samenwerking met Securex 6 oktober 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook