Loonkloof
Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

De loonkloof moet dicht van Europa

Wat doet jouw loon stijgen tijdens je loopbaan?

Loonongelijkheid mensen
De Belg verdient gemiddeld 3.783 euro bruto per maand, blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol.

1. De eerste vijftien jaar

Het gemiddelde startloon in België (voor minder dan één jaar anciënniteit) ligt op 2.561 euro per maand. Na dertig jaar loopbaan ligt dat loon op 4.870 euro bruto. Of hoe je op het einde van je loopbaan bijna dubbel zoveel verdient - bruto welteverstaan - dan bij het begin. Een cruciaal punt in je loopbaan ligt in dat opzicht tussen de vijf en vijftien jaar ervaring, want dan neemt het loon in verhouding en gemiddeld het meest toe.

2. De loonkloof

Mannen zien tijdens hun loopbaan hun loon sterker toenemen dan hun vrouwelijke collega’s. Het loon van mannen gaat tijdens hun loopbaan gemiddeld 94 procent naar omhoog, bij vrouwen is dat 68 procent.

Ontdek... Waarom er wel nog sprake is van een loonkloof

De loonkloof tussen man en vrouw neemt traditioneel toe met het aantal jaar werkervaring. Is het gemiddelde maandloonverschil tussen man en vrouw na vijf jaar ervaring gemiddeld 286 euro bruto, dan is dat na 25 jaar loopbaan opgelopen tot een verschil van zowat 1.020 euro. Of hoe vrouwelijke collega’s qua gemiddeld loon minder doorgroeien in hun loopbaan dan mannen.

Gemiddeld bruto maandloon in 2021 op basis van aantal jaren werkervaring en geslacht

3. De opleiding

Werknemers met een masterdiploma verdienen gemiddeld meer dan hun collega’s zonder diploma hoger onderwijs én hun lonen stijgen ook meer.

Hoger opgeleiden starten niet alleen met een hoger loon (gemiddeld 2.761 bruto maandelijks voor masters), ze leggen ook een sterkere loonevolutie af. Van start tot einde loopbaan zal hun loon meer dan verdubbelen: plus 150 procent tot bijna 6.900 euro bruto voor mastergediplomeerden aan het eind van hun loopbaan.

Bij werknemers zonder hogere opleiding stijgt het loon tijdens hun loopbaan bijna drie keer minder: van 2.383 euro bruto per maand startloon naar 3.693 euro op het eind.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon? (e-gids)

4. Statuut en sector

Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van 2 procent per jaar. Maar lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee een stuk forser tijdens de loopbaan.

De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector. De stijgende loonevolutie in de chemie- en farmasector staat bijvoorbeeld in contrast met een eerder vlak patroon in de horeca. En dan te weten dat sectoren als chemie & farma, maar ook energie & milieu en bank & verzekeringen sowieso al een hoger gemiddeld (start)loon voorzien.

Vergelijk je loon met dat van anderen op Jobat.be/salariskompas

(William Visterin)

19 mei 2021
Anderen bekeken ook