Beroepenfiches
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een Controlling & Reporting Specialist?

Wat doet en verdient een maintenance manager?

Deniz Garip
Voor organisaties met een productielijn is een goede maintenance manager onmisbaar, en neemt deze een sleutelpositie in het bedrijf in. Werkzekerheid gegarandeerd dus, in deze boeiende functie. Deniz Garip, recruitment consultant engineering & supply chain bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, onthult wat de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden zijn van een maintenance manager, en welk loon je in deze rol kunt verwachten.

Wat doet een maintenance manager precies?

De maintenance manager is verantwoordelijk voor het onderhoud van de fabrieksinstallaties en houdt de correcte werking van de machines in het oog. Dit gebeurt door het uitvoeren van controles en het rapporteren en opvolgen van storingen. Als maintenance manager stuur je een team van maintenance engineers en techniekers aan – gemiddeld leid je een team van 10 à 20 personen, afhankelijk van de grootte van de organisatie.

“Om de continuïteit van de productie zo weinig mogelijk in het gedrang te brengen, werkt de maintenance manager nauw samen met de productiemanager”, voegt Garip toe. “Ook is er een goede collaboratie met de health & safety manager nodig, om te verzekeren dat de productie volgens de juiste normen verloopt. Indien bijvoorbeeld de normen voor koolstofuitstoot veranderen, dienen ook de installaties aangepast te worden met oog op groenere productie.”

Verder komt er ook een stuk planning bij de job kijken. De maintenance manager brengt de levenscyclus van de verschillende installaties van de fabriek in kaart, en stelt op basis hiervan een investeringsplanning op voor de komende jaren.

Een job op jouw lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor maintenance managers...

Welke opleiding en vaardigheden heb je nodig om maintenance manager te worden?

Voor een functie als maintenance manager gaan bedrijven standaard op zoek naar professionals met een ingenieursdiploma, gespecialiseerd in elektromechanica. Meertaligheid is meestal een must: Nederlands en/of Frans om met de techniekers en het productieteam te communiceren, gecombineerd met Engels om naar externe partijen te rapporteren.

“Een maintenance manager staat in contact met verschillende interne departementen, alsook externe partijen,” vervolgt Garip. “Sterke communicatievaardigheden zijn dan ook essentieel in deze rol. Je dient hierbij vooral een luisterend oor te hebben, zodat je de verschillende noden van alle partijen binnen de organisatie goed begrijpt. Om de installaties adequaat te kunnen aanpassen, heb je eveneens uitgebreide technische kennis en een sterk analytisch inzicht in de productieprocessen nodig.”

“Aangezien je als maintenance manager een team leidt en dikwijls meerdere projecten tegelijk superviseert, zijn leidinggevende skills en organisatorische vaardigheden een must”, vervolledigt Garip.

Job-alert: jobs op maat in je mailbox

Wat is de huidige vraag naar maintenance managers?

“Het aantal vacatures voor maintenance managers ligt hoog: we zien vandaag op de Belgische arbeidsmarkt een groot tekort aan technisch talent”, vertelt Garip. “Daarom doen bedrijven er goed aan om zich open te stellen voor internationale talenten. Gezien de benodigde talenkennis in deze rol, zijn vooral Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland zeer interessant om op zoek te gaan naar talent.”

“In deze landen wordt bovendien gebruik gemaakt van dezelfde soort fabrieksinstallaties, waardoor de technische kennis quasi volledig overzetbaar is bij de switch naar een Belgische werknemer.”

Check: Wie werkt er in een buurland?

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een maintenance manager?

“Als maintenance manager kun je diverse kanten op”, weet Garip. “Enerzijds is er de optie om door te groeien naar een strategische rol binnen investeringsprojecten en -planning. Wanneer de organisatie bijvoorbeeld een nieuwe site opent, kun je in deze rol als expert optreden om de installaties voor de nieuwe productielijn in kaart te brengen. Een bijkomende opleiding in business administration kan hierbij een pluspunt zijn.”

“Daarnaast kun je ook evolueren naar een functie binnen project engineering. Hierbij wordt je deel van het engineering team maar blijf je nog steeds nauw betrokken bij maintenance. Veel engineering directors zijn voortgevloeid uit een maintenance rol, net omdat een grondige kennis van de installaties cruciaal is.”

Go for happy! Deze werkgevers in techniek & engineering zijn op zoek... naar jou!
Gelukkig met wat je verdient?

Welk loon kun je als maintenance manager verdienen?

  • Een maintenance manager met 3 tot 6 jaar ervaring kan rekenen op een bruto jaarloon tussen 70.000 euro en 80.000 euro.
  • Met 6 tot 10 jaar ervaring bedraagt het gemiddeld bruto jaarloon 80.000 euro tot 90.000 euro.
  • Heb je 10 jaar ervaring of meer, kun je je bruto jaarsalaris zien groeien tussen 90.000 euro en 107.000 euro.

“Dit salaris maakt doorgaans deel uit van een interessant loonpakket met onder andere een bedrijfswagen, bonus, maaltijdcheques, een netto onkostenvergoeding en een groeps- & hospitalisatieverzekering”, besluit Garip.

(sp/kv) - Bron: Robert Walters

9 juni 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook