Beroepenfiches
Vorige

1 van 157

Volgende
Volgend artikel:

Wie wil er nog koetswerk doen?

Wat doet en verdient een engineering manager?

Engineering manager aan het werk
“Om talent aan te trekken zijn organisaties vaak genoodzaakt om het aangeboden salaris zodanig op te drijven dat ze al snel op hetzelfde salarisniveau komen als medewerkers die reeds jaren in dienst zijn.” (Jülide Tunali, senior manager bij Robert Walters)
Ingenieurs blijven hoog op de lijst van knelpuntberoepen staan. Het succes van organisaties zal ook in de toekomst grotendeels mee bepaald worden door de technische kennis van hun ingenieurs. Om die ingenieurs aan te sturen en te begeleiden is er nood aan ervaren engineering managers. Maar wat doet een (m/v) engineering manager precies en welk loon mag hij/zij verwachten?

Jülide Tunali, senior manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, licht toe wat deze functie zo boeiend maakt...

Wat doet een engineering manager precies?

Als engineering manager ontwikkel en beheer je verschillende engineeringprojecten binnen de organisatie in teamverband. Je stelt een team van ingenieurs samen dat je gedurende het hele project zal coachen en superviseren. Hierbij zorg je ervoor dat de ontwikkeling van elk individu en het team als geheel in lijn ligt met de doelstellingen van de organisatie.

“Uiteraard kijk je ook nauw toe dat jouw team van ingenieurs tijdig en correct alle projecten aflevert”, voegt Tunali toe. “Concreet houdt dat voor jou in dat je op dagelijkse basis technische vragen zal moeten beantwoorden, planningen opstellen maar ook af en toe geschillen tussen teamleden zal moeten oplossen.”

Daarnaast overleg je met het managementteam en belangrijke stakeholders om de technische haalbaarheid, kosteneffectiviteit en schaalbaarheid van verschillende producten of projecten te bepalen. Daar hoort vaak ook een budget of een begroting bij waar jij de verantwoordelijkheid voor draagt. “Naast het managen van een team, los je dus zelf ook technische vraagstukken mee op, neem je belangrijke beslissingen rond productie en budgetten, en presenteer je afgewerkte projecten aan het managementteam of opdrachtgevers”, verduidelijkt Tunali.

Een job voor jou? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) engineering manager

Welke opleiding en vaardigheden zijn essentieel voor een goede engineering manager?

Een technische opleiding is toch wel noodzakelijk voor een engineering manager, en er zijn verschillende afstudeerrichtingen die uitzicht bieden op een job binnen engineering management. “Maar we merken dat het voornamelijk ingenieurs met een diploma of een achtergrond in elektromechanica zijn die doorgroeien naar de functie engineering manager”, benadrukt Tunali. “Met een ingenieursdiploma op zak beschik je immers over de juiste technische vaardigheden om complexe projecten te begrijpen en uit te voeren. Maar als engineering manager is het uiteraard ook essentieel dat je in staat bent om een team te managen, uitstekend kan plannen én dat je over een goed financieel inzicht beschikt.”

Dat zijn niet de enige capaciteiten die je als engineering manager moet bezitten. Er zijn ook een aantal human skills – de zogenaamde soft skills – die essentieel zijn in deze rol. “Empathie hebben voor je team om ze door zowel technische als persoonlijke uitdagingen heen te helpen is eigenlijk één van voornaamste skills van een engineering manager”, weet Tunali. “Ook sterke interpersoonlijke vaardigheden zoals communicatief zijn en over de nodige leiderschapskwaliteiten beschikken zijn van belang.”

CHECK: De 5 meest gevraagde soft skills

Een job binnen engineering is altijd stressvol, zeker wanneer je complexe projecten moet aansturen. Stressbestendig en flexibel zijn is dus ook een must, net zoals oplossings- en resultaatgericht kunnen denken.

Hoe is de vraag naar engineering managers op de Belgische arbeidsmarkt momenteel?

Engineering managers staan nog steeds in de top 3 van de meest gevraagde ingenieursprofielen. De vraag is op dit moment zo groot dat er onvoldoende beschikbare kandidaten zijn om alle openstaande vacatures in te vullen. Dit resulteert in een ware kandidatenoorlog waarbij we steeds vaker onevenwichtige salarisstijgingen waarnemen.

“Om talent aan te trekken zijn organisaties vaak genoodzaakt om het aangeboden salaris zodanig op te drijven dat ze al snel op hetzelfde salarisniveau komen als medewerkers die reeds jaren in dienst zijn. En dat kan tot onvrede op de werkvloer leiden,” legt Tunali uit.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen...
Gelukkig met wat je verdient?

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een engineering manager?

Een engineering manager kan op verschillende manieren mooie stappen maken binnen de organisatie. “Zo kan je bijvoorbeeld doorgroeien naar een rol als engineering director of plant manager, waarbij jij dan degene bent waaraan engineering managers rapporteren”, vertelt Tunali.

Ook extern zijn er mooie opportuniteiten: de vaardigheden die je als engineering manager opdoet, komen sowieso van pas, ook wanneer je in andere organisatie of sector terecht komt. Je optimaliseert niet alleen je technische kennis, je leert ook met mensen omgaan in deze functie. En dat is op de arbeidsmarkt van vandaag erg waardevol.

Switchen van sector: hoe ga je te werk?

Hoeveel verdient een engineering manager?

  • Een engineering manager met 3 tot 6 jaar ervaring mag op een jaarlijks brutoloon tussen 75.000 euro en 85.000 euro rekenen.
  • Voor professionals met 6 tot 10 jaar ervaring binnen engineering, ligt het bruto jaarloon tussen 85.000 euro en 130.000 euro.
  • Wie meer dan 10 jaar ervaring heeft binnen engineering management, kan zelfs tot 160.000 euro bruto per jaar verdienen.

“Dat is uiteraard een heel aantrekkelijk loon, en wordt in de meeste organisaties ook nog verder aangevuld met tal van extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen met tankkaart, maaltijdcheques, een hospitalisatie- en/of groepsverzekering, een bonus enzovoort...”, somt Tunali op. “Daar komt nog bij dat het merendeel van de organisaties ook de mogelijkheid biedt om opleidingen te volgen. Pik je die mee, dan verhoogt dat alleen maar je kansen om sneller hogerop te raken op de carrièreladder”, besluit ze.

(pd/kv) - Bron : Robert Walters

28 november 2022
Anderen bekeken ook