Jobs met toekomst
Vorige

1 van 395

Volgende

Wat doet Covid-19 met de vraag naar STEM-profielen?

STEM-man aan het werk
De vraag naar STEM-profielen zal wereldwijd exploderen. Cruciale sectoren zijn voor hun groei afhankelijk van werknemers met expertise in wetenschap, technologie en engineering. “Dit wordt dé arbeidsmarktuitdaging voor de komende jaren.”

“COVID-19 veroorzaakte een digitale kwantumsprong. Veel bedrijven zitten met de handen in het haar”, oppert Kurt Schreurs van SThree, een rekruteringsspecialist in STEM-profielen. STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics.

Het toenemend aantal hacks doet bijvoorbeeld de vraag naar cybersecurity-experten boomen. Al is er ook veel vraag naar ingenieurs, data- en IT-profielen. “Zeven op tien bedrijven met de grootste marktwaarde zijn actief in de technologiesectoren en dus STEM-afhankelijk”, illustreert hij. “Voor ons land is het vijf voor twaalf om haar arbeidsmarktbeleid verder te moderniseren. Anders lopen we onherstelbare achterstand op.”

Lees ook: Wat zijn STEM-jobs? Voor wie zijn ze?

Uitdaging

Schreurs ziet met lede ogen aan hoe, tijdens de eerste lockdown van de COVID-19 crisis, het aantal vacatures in Nederland en Duitsland met de helft minder terugviel dan in België. “Het veralgemeende systeem van technische werkloosheid betaalt mensen om niet te werken. In Nederland en Duitsland kiest men voor een compensatiesysteem voor bedrijven, die daardoor wél al hun mensen verder laten werken.”

Hoe dan ook, STEM-geschoolden vinden, wordt een behoorlijke uitdaging. SThree verwacht dat de vraag naar STEM-profielen tijdens de volgende tien jaren wereldwijd met 121 procent zal stijgen in de life-sciences sector, met 120 procent in de technologiesector en met 115 procent in de engineering- en energiesectoren.

Op zoek naar een nieuwe job? Bekijk hier het actuele aanbod van engineering vacatures...

(William Visterin)

5 februari 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook