Vorige

1 van 113

Volgende
Volgend artikel:

Hoe regelt jouw baas je woon-werkverkeer?

Wat betaal jij voor je extralegale voordelen?

21 september 2011
Gemiddeld krijgt een Belg vier extralegale voordelen. Hierdoor hechten ze meer dan ooit belang aan deze extra’s. Nochtans krijg je ze niet voor niets. Hoeveel betaal je eigenlijk voor deze voordelen?
Maaltijdcheques

De bedrijfswagen

De fiscus beschouwt het privérijden met een bedrijfswagen als een belastbaar voordeel. Hoeveel belasting u daarop betaalt, wordt berekend met een formule die rekening houdt met uw woonwerkafstand en de CO2-uitstoot van uw wagen.

De bedrijfs-gsm

Ook dit is een voordeel van alle aard, en in principe dus belastbaar, als er privé mee gebeld wordt. De manier waarop dit voordeel bepaald wordt, is echter onduidelijk. Een ontwerp-KB dat het voordeel raamde op 12,50 euro per maand kwam er vorig jaar niet door. Voorlopig blijft privégebruik belast op de ‘werkelijke waarde’ van de gsm, hoeveel u er privé mee belt dus. Al is dat niet altijd even eenvoudig vast te stellen.

Maaltijdcheques

De fiscus beschouwt deze niet als loon - en dan betaalt u er ook geen belasting op - als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet uw werkgever de cheques op naam uitreiken en moeten ze een beperkte geldigheidsduur hebben. Uw werkgever mag slechts 5,91 euro per maaltijdcheque bijdragen en zelf moet u minstens 1,09 euro bijleggen.

De loonbonus

Op een niet-recurrente resultaatsgebonden loonbonus hoeft u geen belasting te betalen zolang die bonus een bepaald maximumbedrag niet overschrijdt. In 2011 bedraagt dat maximumbedrag 2.358 euro.

Het pc-privéplan

Uw werkgever kan voor een bepaald bedrag tussenkomen als u computermateriaal koopt. Overschrijdt dat bedrag de 780 euro niet, dan wordt u daar niet op belast. Let op: enkel werknemers met een belastbaar jaarloon van niet meer dan 30.540 euro genieten van deze vrijstelling.

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16139 andere jobs