Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Wat als ook je leidinggevende thuiswerkt?

Jeroen De Ruysscher
“We gaan naar een lossere organisatie met duidelijkere doelstellingen.” (Jeroen De Ruysscher, manager wettelijk kader bij Aquafin)
Hoe regel je als manager de afspraken rond thuiswerk in je team? We staken ons licht op bij Jeroen De Ruysscher, die bij waterzuiveraar Aquafin aan het hoofd staat van 26 medewerkers.

‘Aquafin werkt!’ luidt het motto bij Aquafin. Waar of wanneer dat werk gebeurt, is hierbij minder van tel. Concrete aanleiding is een nieuwe cao, versneld door de huidige coronacrisis en met extra focus op telewerken. “Die cao geeft de lijnen aan op het speelveld, maar als team bepalen we zelf de tactiek”, vertelt Jeroen De Ruysscher, die bij Aquafin als manager wettelijk kader een team leidt van 26 interne- en 12 externe medewerkers, die grotendeels van thuis (kunnen) werken. Recent organiseerde hij met hen een workshop over telewerken.

De situatie bij Aquafin is herkenbaar. Maximaal thuiswerk is nog tot eind dit jaar de norm. Maar tegelijk wil het bedrijf zeker ook inzetten op verbinding en teamgeest, stelt De Ruysscher. “Vóór corona was thuiswerk bij Aquafin minder evident. Maar je merkt dat het maatschappelijk in een stroomversnelling zit. Ook wij gaan van een redelijk strakke organisatie naar een lossere organisatie, maar dan wel met duidelijke doelstellingen en strakkere processen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Zelf omschrijft De Ruysscher het als de individualisering van de arbeidsrelatie. “De verantwoordelijkheid voor de eigen resultaten komt meer bij iedere individuele medewerker te liggen, al blijft de werking van het team hierbij wel cruciaal”, stelt hij. “Sommigen voelen zich hierbij perfect in een thuissituatie, terwijl anderen dan net de structuur van het hoofdkantoor missen.”

Het komt er, volgens hem, op aan om ook op afstand de relatie met de collega’s en het team te bewaken. “Voor een leidinggevende wordt het moeilijker. Je moet meer loslaten en vertrouwen geven, op maat van elk individueel teamlid. Anderzijds wordt nog meer dan vroeger van elk teamlid verwacht om zelf initiatief te nemen en indien nodig contact op te nemen met hun leidinggevende.”

Lees ook: Hoe kan jouw baas je helpen bij thuiswerk?

Zelf ziet hij nog veel uitdagingen die opduiken bij dat zogenaamde plaats- en tijdsonafhankelijk werken: van kennisdeling tot het welzijn van medewerkers. “Allemaal zaken waarmee we rekening (zullen) moeten houden. Eén ding is zeker: het wordt nooit meer als voorheen.”

Hoe ondersteun je thuiswerk als leidinggevende?

Mede op basis van de workshop met zijn team oppert Jeroen De Ruysscher enkele aandachtspunten voor teams en managers:

  • Stel aangepaste doelstellingen op voor je medewerkers.
  • Thuiswerk doe je het best in samenspraak met de team(manager) en bijvoorbeeld niet op een vaste dag.
  • Overleg regelmatig op het hoofdkantoor met het hele team, bijvoorbeeld (twee)wekelijks.
  • Wees bereikbaar voor je teamgenoten en verwacht ook het omgekeerde. Soms ook fysiek, bijvoorbeeld op het hoofdkantoor, en dat op vaste dagen.
  • Hou rekening met individueel welzijn en motivatie van collega’s en teamleden, dat betekent vaak meer (individueel) contact.
  • Stel ook bij thuiswerk werktijden in. Zo moeten collega’s zich niet verplicht voelen om na 18 uur te reageren op werkmail.
  • Hou rekening met samenwerking over departementen heen, bijvoorbeeld via projectteams.
Check onze complete e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

2 december 2020
Anderen bekeken ook