Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 512

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

Wat als je de job waarvoor je solliciteert toch niet wil?

Job niet meer willen
Op een dag vind je de job van je leven… maar wat als je tijdens het sollicitatieproces merkt dat het toch niet helemaal jouw droomjob is? Hoe maak je dat op een professionele manier duidelijk aan de hr-verantwoordelijke?

Vacaturetekst versus realiteit

Soms lijkt een vacature op papier perfect te matchen met jouw profiel en professionele wensen. Toch kan het gebeuren dat je tijdens het sollicitatieproces begint te twijfelen aan de jobfunctie of werkgever… en in het slechtste geval wil je er zelfs gewoon mee stoppen.

Het beëindigen van het sollicitatieproces doe je best niet overhaast en ondoordacht: je kunt tenslotte nooit weten dat je tijdens je verdere carrière ooit nog in contact komt met de hr-verantwoordelijke of werkgever van dienst. Met deze tips neem je op een professionele manier afscheid.

Lees ook: Hoe screen je het best een vacature?

Het stappenplan

1. Wees zeker van je stuk

Maak voor jezelf uit waarom er bepaalde zaken niet goed aanvoelen tijdens het sollicitatieproces. Gaat het over concrete factoren (loon, werkomstandigheden, bedrijfscultuur, …) of eerder het gevoel dat je hebt tijdens het gesprek met de hr-verantwoordelijke?

Wanneer je helemaal zeker bent, kun je je afscheid voorbereiden. Wacht vooral niet te lang vooraleer je in actie schiet, dat bespaart zowel jou als de werkgever onnodig tijdverlies en energie.

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

2. Bereid je boodschap voor

Vermijd een lange intro vol excuses en draai niet eindeloos rond de pot. Kom meteen ter zake en laat weten dat je het sollicitatieproces wil beëindigen. Hou het bondig en maak er geen drama van.

Wees eerlijk over het waarom maar vertel het op een positieve manier, bv: zeg niet “het aangeboden loon vind ik veel te laag” maar wel “voor mij is het loon een belangrijk aspect”. Vergeet vooral je gesprekspartner niet te bedanken voor z’n tijd en het aanbod.

CHECK: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

3. Kies je communicatiemiddel

Verliep het contact alleen via e-mail? Meld dit dan ook via die weg. Heb je al met een contactpersoon telefonisch of face to face gesproken? Overweeg dan om via de telefoon je afscheid mee te delen: dat komt persoonlijker over en zo kun je beter uitleggen waarom je net die keuze maakt.

Wie weet krijg je tijdens het gesprek zelfs nog betere arbeidsvoorwaarden of een openstaande functie aangeboden die alsnog perfect matcht met jouw profiel en professionele wensen?

Hoe antwoorden op een jobaanbod? 4 voorbeelden

(fd)

14 februari 2022
Anderen bekeken ook