Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal

van job veranderen
“Als je goed betaald wordt, plezier hebt, iets leert en aan iets zinvols werkt: prijs jezelf dan gelukkig.” (Frank Vander Sijpe, director HR trends & insights bij Securex)
Heel wat mensen twijfelen om hun job vaarwel te zeggen. Logisch, want zoiets blijft een ingrijpende beslissing. Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”

De coronapandemie doet heel wat mensen twijfelen over hun baan. “De beste manier om een beslissing te evalueren, is deze vier aspecten in overweging te nemen”, zo oppert Tomas Chamorro-Premuzic, een internationale autoriteit inzake leiderschap en talent management, in het zakenblad Fast Company. “Zij bepalen de tevredenheid over je job, of het gebrek daaraan”.

1. Loon

Vaak klinkt het dat geld een zwakke factor is in het bepalen van de tevredenheid van mensen over hun job. “Maar zelfs als mensen niet louter door geld zijn gemotiveerd, dan nog laten ze grote loopbaanbeslissingen toch op financiële factoren baseren”, oppert Tomas Chamorro-Premuzic. Daarom is het, volgens hem, belangrijk om een stapje terug te doen en niet alleen naar het salaris te kijken, maar ook naar andere factoren.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

2. Plezier

Saaie, vreugdeloze banen leveren vaak veel geld op, oppert Chamorro-Premuzic. “De wereld zou een stuk minder bankiers en bedrijfsjuristen tellen als ze evenveel zouden verdienen als de gemiddelde muzikant”, klinkt het. Want de meeste beroepen of carrières die inherent motiverend lijken te zijn – van amusement, kunst tot ambachten - betalen over het algemeen minder dan heel wat corporate banen.

De vraag zou dus kunnen luiden: is mijn huidige baan leuk? Als je het vreselijk vindt om elke dag wakker te worden en aan je werk te beginnen, of als je weinig respect hebt voor je collega's of baas (of zelf krijgt van hen), dan zou je een job kunnen overwegen die je meer voldoening geeft. Onderschat zeker ook de impact van die overste niet. Denk bijvoorbeeld maar aan de vaak aangehaalde wijsheid: people join companies, but leave bosses.

6 tips: Bepaal zélf je werkgeluk

3. Groei

We willen allemaal een goede baan die goed betaalt en aansluit bij onze vaardigheden. Maar het is minstens even belangrijk om iets te doen waarbij je nieuwe dingen kunt leren, die je later van pas komen.

Want als je job te makkelijk is, leer je waarschijnlijk niets bij. Waardoor je het risico loopt om ter plaatse te blijven trappelen. “Het is een beetje alsof je naar de sportschool gaat en er altijd dezelfde spier traint. De rest van je lichaam zal eronder lijden.”

4. Impact

Stelt je werk je in staat om bij te dragen aan de zaken die je belangrijk vindt? Want ook al heb je plezier, groei je professioneel en word je goed betaald: misschien heeft wat je doet – voor jou - weinig betekenis. “Dit is de reden waarom veel mensen later in hun leven van baan veranderen, van goedbetaalde banen in het bedrijfsleven naar creatievere banen zoals schrijven of fotograferen. Of naar meer bevredigende beroepen zoals lesgeven. Of zelfs naar liefdadigheidswerk.”

Kortom, als je goed betaald wordt, plezier hebt, iets leert en aan iets zinvols werkt, prijs jezelf dan gelukkig. “En als enkele of meer van deze zaken ontbreken, dan is het misschien tijd om betere alternatieven te overwegen”, bevestigt ook Frank Vander Sijpe, director HR trends & insights bij HR-dienstverlener Securex, die zich kan vinden in de vier factoren.

“Maar jammer genoeg lijkt in België vaak het eerste element – salaris - te spelen. Wat meer dan eens leidt tot het fenomeen van de zogenaamde gouden kooi”, vervolgt hij. Waarbij mensen dus vooral genoegdoening (moeten) halen uit hun loon.

EXTRA: 6 tips om de sprong te wagen... mét parachute

(William Visterin)

26 juli 2021
Anderen bekeken ook