Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor een burn-out?

Vrouwen meer burn-out
Het aantal werknemers en zelfstandigen dat tijdens hun carrière te maken krijgt met een burn-out stijgt zienderogen. Wie de statistieken bekijkt, merkt meteen op dat meer vrouwen dan mannen opgebrand raken. Wat is de verklaring hiervoor?

Plotse diagnose, lange voorgeschiedenis

Een burn-out kan iedereen overkomen. Langdurige stress en de bijbehorende chronische adrenaline kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt, minder goed tegen drukte kan, emotioneler wordt, oververmoeid en overspannen raakt en tenslotte mentaal uitgeput uitvalt. Ondanks de plotse diagnose is het vaak al langer aan de gang: wie de signalen niet op tijd herkent, heeft een groot risico om op een burn-out af te stevenen.

Extra: Voorkom jouw burn-out in 6 stappen

Stijgend aantal gevallen

Uit de cijfers van het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, blijkt dat op vier jaar tijd het aantal mensen dat thuis zit met een burn-out of depressie met zo’n 40% gestegen is, gemiddeld elk jaar met zo’n 10%. Hoewel we nog moeten wachten op de cijfers voor 2021 wordt verwacht dat de cijfers nog gaan stijgen, zeker nu de pandemie voor heel wat bijkomende onzekerheid en hoogspanning op de arbeidsmarkt heeft gezorgd.

“Sinds de start van de pandemie zien we dat het aantal veerkrachtige mensen - dus het aantal mensen dat de beste versie van zichzelf is - gedaald is van 1 op 3 naar 1 op 5 van alle werkende Belgen”, aldus professor klinische psychologie Elke Van Hoof (VUB). “Omgekeerd zien we dat voor de pandemie 1,5 op de 10 mensen leed aan ziekmakende stressniveaus. Nu is dat 1 op de 4. Een sterke stijging dus."

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Mannen versus vrouwen

Naast het stijgend aantal burn-outs valt ook het exponentieel hoge aantal vrouwen op dat opgebrand raakt. Concreet: op 31 december 2020 zaten 9869 mannen tijdelijk arbeidsongeschikt thuis met een burn-out, in tegenstelling tot 23.533 vrouwen. Uit die cijfers blijkt dat vrouwen bijgevolg gevoeliger lijken te zijn voor een burn-out dan mannen, maar klopt dat wel?

Lees ook: Burn-out anders bekeken

Hoger risico bij vrouwen

Het hoge aantal vrouwen kan mogelijk verklaard worden door een aantal specifieke factoren.

Zo zijn vrouwen in de meeste gevallen als household projectmanager nog altijd (grotendeels) verantwoordelijk voor het gezin en het huishouden. Steeds vaker is de grens tussen telewerk en privé voor vrouwen bijzonder dun en wordt er bijna verwacht dat zij na de officiële werkuren dagelijks nog eens een extra shift draaien thuis.

Tijd om wat uit te rusten en op adem te komen is er weinig of niet waardoor het stressniveau zich langdurig opbouwt en de veerkracht langzamerhand afneemt. Heel wat bordjes om als vrouw in de lucht te houden dus…

De nieuwe digitale manier van werken en de bijbehorende digitale tools zorgen onbewust ook voor heel wat FOMO (Fear Of Missing Out) en de voortdurende instroom van informatie via WhatsApp, mail, Zoom of andere digitale platformen houdt de geest chronisch alert. Combineer dat met bepaalde karaktereigenschappen zoals perfectionisme, controledrang en een hoge betrokkenheid bij het werk, en je hebt als vrouw jammer genoeg een exponentieel hoger risico op een burn-out.

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

(fd)

14 januari 2022
Anderen bekeken ook