Vorige

1 van 649

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet corona met jouw mentale gezondheid?

Waarom ‘wisselwerken’ van levensbelang is

14 oktober 2020
wisselwerken
‘Wisselwerken’ is tijdens je (bureau)werk elk half uur het zitten onderbreken door even recht te staan of te bewegen. Nuttig is het. Of beter: levensnoodzakelijk. “Wie meer dan tien uur per dag zit, heeft meer kans op vroegtijdig overlijden.”

Als je een kantoorjob uitoefent, volstaat het niet een zithouding aan te nemen die je rug of lichaam minimaal belast. Je moet het zitten echt geregeld onderbreken. Dat is de boodschap van ergonomievereniging VerV, dat oktober uitroept tot maand van de ergonomie.

In de eerste week van oktober ligt de focus op het zogenaamde ‘wisselwerken’. Af en toe bewegen dus tijdens je zittend werk, opperen de ergonomievereniging VerV en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Het nieuwe roken

Zitten is het nieuwe roken, zo hoor je vaak. En het lijkt al even verslavend. Zo zit de Vlaming gemiddeld meer dan acht uur per dag neer. Bij bedienden loopt dit cijfer op tot elf uur. Wie meer dan tien uur per dag zit, loopt volgens de VerV bijna 35 procent meer kans op vroegtijdig overlijden, dan wie slechts één uur per dag zit. Voor een goede gezondheid zou je elk half uur dus even moeten rechtstaan of rond lopen. “Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, rugpijn, overgewicht en diabetes type 2”, klinkt het bij de VerV.

Uit een peiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat bijna drie op de vier Vlamingen meer willen bewegen of minder lang stilzitten. Maar toch gebeurt het vaak niet. “Neerzitten zit ingebakken in onze cultuur”, zegt Wim Ponsaert van VerV. “En nu corona ons veel heeft doen thuiswerken en digitaal vergaderen, zijn er nog minder aanleidingen tot bewegen tijdens het werk.”

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (pdf)

Flexwerken

Met de actie rond wisselwerken willen de twee organisaties er mee voor zorgen dat het algemeen aanvaard is dat werknemers zitten en staan afwisselen tijdens vergaderingen, of aan hun bureau. ‘Wisselwerken’ is een neologisme dat dringend zijn intrede moet vinden in bedrijven, oppert Femke De Meester, stafmedewerker sedentair gedrag bij Gezond Leven toe. “Ooit was ‘flexwerken’ door niemand gekend, nu doet bijna iedereen het. Deze manier van werken vindt alsmaar meer ingang op de werkvloer”, stelt ze. “En dat willen we voor wisselwerken ook.”

(William Visterin)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17468 andere jobs