Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 536

Volgende

Waarom werken in West-Vlaanderen anders is

Rekruteringsbedrijf Robert Half stelt een vijftal trends vast op de West-Vlaamse arbeidsmarkt voor 2016. De ‘war for talent’ woedt onverminderd voort, onder meer door de sterke vergrijzing en ontgroening in de provincie. Vanuit zijn eigen specialisatie stelt Robert Half vast dat de vraag naar boekhoud- en financiële profielen erg groot blijft.
“West-Vlaamse bedrijven moeten employer branding ernstig nemen en meer dan vroeger inzetten op talentmanagement.” Veronique Elskens, associate director Robert Half, regio West-Vlaanderen

“In de groep Robert Half doen we eigenlijk constant onderzoek naar de situatie op de arbeidsmarkt en de vraag naar profielen waarin wij gespecialiseerd zijn, onder andere met onze Salarisgids”, zegt Veronique Elskens, associate director voor de regio West-Vlaanderen. “We zijn het dan ook aan onze klanten verplicht om de marktbehoeften van naaldje tot draadje te kennen. Daarbij is het van belang om ook de regionale verschillen in kaart te brengen, want die zijn er binnen Vlaanderen wel degelijk. Een goed zicht op die verschillen helpt ons om, naast selectie en rekrutering, onze klanten ook advies te kunnen verstrekken rond retentie en employer branding.”

Robert Half, specialist in selectie en rekrutering van financiële profielen, voerde eenzelfde soort onderzoek naar regionale trends voor 2016 in de provincies Antwerpen en Limburg. “Het valt niet te ontkennen dat West-Vlaanderen zijn eigen couleur locale en een andere soort (werk)cultuur heeft dan andere provincies”, stelt Veronique Elskens. “Het is een provincie waarin ondernemingen veel belang hechten aan een culturele fit van de kandidaat en een attitude die zich nog het beste laat omschrijven als: twee voeten op de grond en een grote dosis gezond verstand.”

Krapte en knelpuntprofielen

De trends die Robert Half 2016 voorspelt, zijn op zich niet nieuw maar zetten zich onverminderd voort, nu meer dan ooit. Neem nu de krapte op de arbeidsmarkt. “De werkgelegenheidsgraad in West-Vlaanderen is een van de hoogste in Vlaanderen, de werkloosheidsgraad bedraagt slechts 6,3%”, zegt Veronique Elskens. “De arbeidsmarkt staat hier sterk onder spanning, onder meer ook doordat vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd; zeker ook waar het onze specialisatie, namelijk financiële en administratieve profielen, betreft. Hr-managers hebben er daardoor een grote uitdaging aan om geschikt boekhoudkundige en financieel talent te vinden, zeker nu bedrijven sinds een tweetal jaar opnieuw volop inzetten op groei en weer voorzichtig openstaan voor nieuwe jobs. De aanwervingstrends voor 2016 zien er gunstig uit. 60% van de CFO’s in Belgische kmo’s geeft aan dat vrijgekomen posities zullen ingevuld worden; 28% is bereid het personeelsbestand uit te breiden. Cijfers die te extrapoleren vallen naar West-Vlaanderen. Boekhouders, financiële, business en plant controllers staan hoog op hun verlanglijst, maar zijn tegelijk knelpuntprofielen.”

West-Vlamingen zijn doorgaans geen jobhoppers, en stellen vooral belang in erkenning en betrokkenheid. Maar bedrijven moeten er zich heel goed bewust van zijn dat er voortdurend aan de mouw van financieel en administratief talent wordt getrokken om van job te veranderen. “Een duidelijke retentieaanpak wordt ook in West-Vlaanderen steeds belangrijker, om goede medewerkers te behouden”, zegt Veronique Elskens. “Bedrijven die erin slagen hun werknemers gemotiveerd te houden, hebben een voetje voor op de concurrentie. Dat betekent dat West-Vlaamse bedrijven employer branding ernstig moeten nemen, hun waarden goed moeten uitspelen en meer dan vroeger dienen in te zetten op talentmanagement.”

Loonverschil geen groot probleem

Employer branding moet ook ingezet worden om de vergrijzing op te vangen, die in West-Vlaanderen een erg prominent demografisch probleem aan het worden is. Onze provincie wordt, ondanks het lage absolute aantal werkzoekenden, gekenmerkt door veel werkzoekende 50-plussers. Daarbovenop gaan babyboomers – geboren tussen 1946 en 1964 – massaal met pensioen, terwijl West-Vlaamse jongeren nog te veel de provincie verlaten om elders te gaan studeren, en daar dan ook werk te zoeken. Een betekenisvol aantal keert uiteindelijk wel terug, maar toch is deze ‘kennisvlucht’ een kopzorg voor de provincie. Veronique Elskens: “Vandaar dat West-Vlaamse bedrijven mee op de trein van employer branding moeten springen, om aan deze jongeren duidelijk te maken wat voor hen de toegevoegde waarde is om weer in hun eigen streek te komen werken. Temeer omdat er in West-Vlaanderen erg veel mooie bedrijven met boeiende jobs te vinden zijn.”

En voor de verloning hoeven ze het niet echt te laten. “Een West-Vlaamse werknemer verdient weliswaar gemiddeld nog altijd 6%minder dan de Belgische collega’s”, zegt Veronique Elskens. “Maar dat valt te verklaren door de sterke aanwezigheid van de industrie, een groot kmo-landschap en een relatief beperkte werkgelegenheid in grote bedrijven. Anderzijds geeft een derde van de Belgische financieel directeurs aan te verwachten dat de salarissen dit jaar zullen stijgen; iets wat we ook bij 38% van de CFO’s bij kmo’s horen.”

(jd)

13 mei 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook