Waarom werken bij de Antwerpse politie zo anders is

11 september 2019
Politiezone Antwerpen is uniek. Het is de grootste politiezone van Vlaanderen, zowel naar het aantal inwoners waarover ze waakt als naar het aantal eigen medewerkers.

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen – sommigen zullen zeggen: de enige echte grootstad. De Scheldestad is tegelijkertijd woonstad, economisch zwaartepunt, havenstad, winkelstad, diamantstad, studentenstad en toeristische trekpleister. Die verscheidenheid zorgt er ook voor dat de Antwerpse lokale politie met meer en andere problemen geconfronteerd wordt dan pakweg de politiezone Voeren.

Operaties ondersteunen

Het is dan ook geen wonder dat Politiezone Antwerpen de grootste van Vlaanderen is. Ze telt 2.240 medewerkers in operationele functies, zeg maar het echte politiewerk. Zij zorgen voor de ordehandhaving, interventies, verkeersveiligheid, de wijkwerking en de aanpak van fenomenen als drugs, jeugd- of computercrimininaleit.

De medewerkers op het terrein worden ondersteund door maar liefst 554 burgermedewerkers in de diensten HRM, financiën en logisitiek, en ICT. Hier werken veel administratieve medewerkers, maar ook gespecialiseerde profielen zoals juristen, psychologen, IT’ers… “Zij maken het mogelijk dat de medewerkers op het terrein hun werk kunnen doen zonder zich zorgen te maken over de achterliggende motor,” zegt Corinne Scoyer, directeur HRM van Politiezone Antwerpen.

Goede doorgroeimogelijkheden

De omvang van het korps maakt dat er veel carrièremogelijkheden zijn, weet Corinne Scoyer. “Omdat we zo breed gaan, zijn er veel kansen om je intern te ontwikkelen, zowel horizontaal als verticaal.” Een speciaal team helpt medewerkers die omwille van hun leeftijd, een medische oorzaak of om welke reden dan ook van functie willen veranderen, om een andere plek in de organisatie te vinden. Daarnaast is er een organisatiecoach die medewerkers met potentieel helpt om zich op de verticale ladder te ontwikkelen.

Bijzonder trots is Corinne Scoyer tot slot op het leiderschapstraject: “Alle leidinggevenden, en dat zijn er toch meer dan 400, zullen intensief begeleid worden. Dat gebeurt zowel generiek, waar we op kennis en competenties gaan werken, als individueel, afgestemd op de noden van elk individu. De manier waarop we dat doen is echt uniek in het politielandschap.”

Een ambitieus HR-beleid

De Antwerpse Politiezone zet sterk in op innovatie. Een goed voorbeeld daarvan is de FOCUS-app. Met één druk op de knop kunnen medewerkers verschillende databanken raadplegen: het strafregister, het rijksregister en de databank met nummerplaten.

Dezelfde innovatie ambieert ook de HR-directie. In 2017 werd het Brabo-werken geïntroduceerd, een vorm van tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Daarbij neemt iedere medewerker de verantwoordelijkheid voor zijn of haar werk. Medewerkers kunnen in overleg zelf kiezen waar zij hun werk verrichten, en afwijken van de normale werktijden. Opmerkelijk: Brabo-werken is niet alleen mogelijk in de administratieve diensten, maar ook in operationele diensten. “Een inspecteur van de wijkwerking kan bijvoorbeeld van thuis uit een pv afwerken, of burgers verder helpen”, zegt Corinne Scoyer.

Welzijn op het werk

Het doel van het Brabo-werken is om de work-life balance goed te krijgen en het welzijn op het werk te verhogen. “We krijgen vaak te horen dat we met z’n allen langer moeten werken, en dat zal alleen lukken als we ervoor zorgen dat werken aangenaam blijft,” vertelt Corinne Scoyer. “We vragen ons daarom regelmatig af of medewerkers een bepaalde taak nog wel aankunnen, en zullen indien nodig op zoek gaan naar een aangepast takenpakket of een andere functie. We willen niemand laten vallen.”

Politiewerk in de eerste lijn kan behoorlijk stresserend zijn. Tijdens de opleiding en stage leren kandidaten al hoe ze moeten omgaan met mensen in moeilijke situaties, en hoe ze in stresssituaties adequaat kunnen reageren. Ook daarna worden agenten niet aan hun lot overgelaten. Ze kunnen terecht bij een gespecialiseerd stressteam met psychologen en maatschappelijk assistenten. Een ander team werkt samen met de dienst preventie en bescherming rond thema’s zoals burn-out en geweld.

Een andere ervaring

Voor Corinne Scoyer moet de employee experience centraal komen te staan. “Daar waar HR voornamelijk procesgeoriënteerd is rond instroom, doorstroom en uitstroom, willen we meer en meer de klantbeleving centraal stellen. We moeten daarbij rekening houden met hoe onze medewerkers hun loopbaan ervaren en de HR-werking daarop enten. Eenmaal dat loopt, krijgen we permanente feedback over de jobtevredenheid. En zo kunnen we de betrokkenheid en bevlogenheid verhogen.”

Pak het anders aan. Solliciteer bij Politie Antwerpen.

Politie Antwerpen:
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Politie Antwerpen' jobs meteen in je mailbox.