Bazen
Vorige

1 van 483

Volgende
Volgend artikel:

Een loonvoorschot of lening via je werkgever: hoe werkt dat?

Waarom vrouwen minder vaak leidinggevende worden

Leidinggevende vrouw
Wie op het werk even met “de baas” wil spreken, gaat er in de meeste gevallen vanuit dat het een man is. Toch zijn ook heel wat succesvolle, leidinggevende vrouwen “de baas”, al zijn ze ondervertegenwoordigd… Hoe komt dat?

De cijfers bewijzen het

Feit: 14% van alle topmanagers en 3% van alle CEO’s in België is een vrouw. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de krant De Tijd. Het lage cijfer komt niet door het gebrek aan kennis en vaardigheden bij vrouwen, integendeel: nooit eerder waren zoveel vrouwen gemiddeld hoger opgeleid dan mannen. Toch doet zich een hardnekkige, onevenwichtige situatie voor.

Extra: 8 tips voor meer vrouwen aan de top

Stereotypen en metaforen

Van “glazen plafond”, “lekkende pijplijn”en “plakkende vloer” tot “glazen afgrond” … Er zijn heel wat stereotype metaforen die het zeggen zoals het is: vrouwen kunnen in heel wat gevallen maar moeilijk opklimmen in de top van een bedrijfshiërarchie, zowel in de private sector als bij de overheid. Naar de werkelijke redenen voor deze situatie is al heel wat onderzoek gedaan.

Hardnekkige vooroordelen

Uit een eerder internationaal onderzoek van het Britse Institute for Employment Studies bleek dat er een aantal voorspelbare factoren zijn. Zo hebben vrouwen die carrière willen maken vaak te maken met (onbewuste) vooroordelen over hun competenties en beschikbaarheid (zorgen voor gezin en kinderen) en hebben ze het gevoel dat ze zich dubbel moeten bewijzen om hogerop te geraken.

Daarnaast heerst op het managementniveau van nogal wat bedrijven een (onbewuste) machocultuur waarin assertief gedrag van vrouwen niet altijd positief ontvangen wordt.

Ontdek: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?

Verrassende factoren

Toch ligt de oorzaak niet alleen bij de gekende clichés. Uit een doctoraatsstudie van Sofia Schlamp voor de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat er nog twee verrassende factoren zijn die ervoor zorgen dat er minder vrouwen dan mannen leidinggevende posities hebben.

  • De eerste vaststelling is dat niet zozeer de top van het bedrijf een afwachtende houding heeft ten opzichte van vrouwelijke leidinggevenden maar vooral het overige personeel op de werkvloer. Dit zou mogelijke promotiekansen minder evident maken.
  • De tweede vaststelling is dat meer vrouwen dan mannen een afkeer hebben van een hoge en strikte hiërarchie waardoor ze minder geneigd zijn om deel uit te maken van dezelfde hiërarchie. Een organisatie met een vlakke hiërarchie waarbij zelforganiserende teams elkaar ondersteunen en waarbij de besluitvorming gedeeld wordt, is in dit geval aantrekkelijker voor de vrouwelijke high potential met ambitie.
Word als vrouw meer gehoord op je werk: 6 tips

Werk aan de winkel

Om deze onevenwichtige situatie te keren, is er nog wat werk aan de winkel. Toch lijkt er op politiek vlak wat te bewegen: begin dit jaar pleitte staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) ervoor om het minimaal aantal vrouwelijke bestuurders te verhogen naar 40%. (Ter info: momenteel voorziet de huidige wetgeving minimaal 1/3de vrouwen in de raad van bestuur van een bedrijf.)

Aan de hand van de jaarverslagen van 2021 zal een analyse gemaakt worden van de gendermix aan de top van beursgenoteerde bedrijven en op basis daarvan worden begin 2022 aanbevelingen gedaan voor een wetswijziging. Dat en een grondige mentaliteitswijziging kan ervoor zorgen dat deze onevenwichtige situatie rechtgetrokken wordt.

It’s a man’s world? Niet noodzakelijk, vrouwen zijn minstens even goede leidinggevenden dan mannen.

Lees ook: Weinig verschil tussen mannelijke en vrouwelijke baas

(fd)

26 november 2021
Anderen bekeken ook