Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Waarom verdien je zoveel in chemie en farma?

Loon chemie & farma

“Een restaurant concurreert met de horecazaken in de buurt, een chemie- en farmabedrijf moet opboksen tegen wereldwijde concurrentie.”


Jaar op jaar staat de sector van chemie en farma bovenaan in het Salariskompas van Jobat. Met een gemiddeld bruto maandloon van 4.639 euro scoort geen enkele sector (en dat zijn er bijna 25) hoger. Hoe komt het dat chemie en farma zo goed betaalt?

Met zo’n brutoloon van 4.639 zit chemie en farma ruim 850 euro - of bijna een kwart - hoger dan het brutoloon van 3.783 euro voor de doorsnee Belgische werknemer. Natuurlijk gaat het om gemiddelde lonen, reageert men bij essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

“Onze sector is zeer divers, met bedrijven die sterk variëren in omvang en aard van activiteiten”, oppert Gert Verreth, woordvoerder van essenscia, als we hem die loonkwestie voorleggen.

“Net zoals er loonverschillen zullen zijn tussen verschillende sectoren, zullen die er ook zijn als je binnen een bepaalde sector verschillende bedrijven met elkaar vergelijkt.” Maar los hiervan zijn er wel enkele verklaringen voor de hoge lonen in chemie en farma:

Reden 1: Hoogopgeleide profielen

In vergelijking met andere sectoren vraagt chemie en farma een erg specifieke opleiding. En inzake opleiding ligt de lat ook nog steeds hoger, mede door de toenemende complexiteit en digitalisering van de processen.

“Uit de laatste editie van onze eigen Jobbarometer blijkt dat tweederde van de 1000 openstaande vacatures waren bestemd voor technisch en wetenschappelijk talent met een hoger opleidingsniveau”, vertelt Gert Verreth.

“Het gaat dan om professionele bachelors uit studierichtingen als elektromechanica, biotechnologie en chemie, met specialisatie in procestechnologie. Bij masteropleidingen zijn vooral ingenieurs en wetenschappers in trek, zowel voor productiefuncties als in onderzoek en ontwikkeling”, klinkt het. Waardoor chemie en farma een van de voorlopers is als het gaat om STEM-opleidingen (science, technology, engineering, mathematics). Zo’n STEM-studie, ook in het TSO, blijft het beste toegangsticket tot een job in de chemie en life sciences.

Lees ook: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

Reden 2: Specialisatie en shiften

Vaak is het: hoe gespecialiseerder, hoe hoger het loon. “Werken in farma en chemie is strikt gereglementeerd met hoge eisen en standaarden op het vlak van veiligheid, hygiëne en aangepaste veiligheidskledij en -procedures”, vult Gert Verreth aan. “Medewerkers moeten daarnaast onder meer bereid zijn levenslang bij te leren, in shiften te werken en soms voor een periode in het buitenland aan de slag te gaan.”

Bovendien speelt ook het feit dat bedrijven vaak de klok rond (moeten) draaien. “Zeker in de chemiesector, waar de procesinstallaties dag en nacht draaien, dienen we medewerkers ook volcontinu in te schakelen in een ploegensysteem met nacht- en weekendwerk.”

Extra: Welke factoren bepalen je loon?

Reden 3: Internationale werkgevers

Bij chemie en farma denken we meteen aan grote (en vaak rendabele) werkgevers, die ook - zo benadrukken ze bij essenscia - flink wat werkzekerheid, loopbaanperspectieven en financiële stabiliteit kunnen bieden. “Inzake loon speelt zeker ook de internationale dimensie”, oppert Verreth.

“Ons land is toonaangevend in farma, biotech en chemie. Buitenlandse bedrijven willen hier investeren, net omwille van het hoogopgeleid personeel. Daarom is het cruciaal om medewerkers met essentiële kennis en competenties aan te blijven trekken met een interessant aanbod. Naast loon spelen ook jobinhoud en werksfeer daarin een belangrijke rol.”

Of om het met een andere bekende sector te vergelijken: “Een restaurant concurreert met de horecazaken in de buurt, een chemie- en farmabedrijf moet opboksen tegen wereldwijde concurrentie.”

Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod in chemie en farma

(William Visterin)

16 juni 2021
Anderen bekeken ook