Wie moet de schade aan mijn bedrijfswagen betalen?
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen schade veroorzaakt aan de bedrijfswagen tijdens arbeidstijd en schade veroorzaakt bij privéverplaatsingen.
Deze voordelen van alle aard worden beschouwd als een beroepsinkomen. Je zal dus belasting moeten betalen op het bedrag dat overeenkomt met de waarde van het voordeel van alle aard.
Elke maand betaal je bedrijfsvoorheffing op dit voordeel, en het wordt ook opgenomen op je fiscale fiche, waardoor het dus ook in de eindbelasting wordt verrekend.
Voor de berekening van het voordeel alle aard van je bedrijfswagen wordt de volgende formule gebruikt (bedrag op jaarbasis):
6/7 x cataloguswaarde x CO2-coëfficiënt x depreciatiefactor
Stel dat je werkgever vraagt om een eigen bijdrage te betalen voor je bedrijfswagen (via een netto-bedrag), dan wordt de eigen bijdrage afgetrokken van het berekende voordeel.
In sommige gevallen wordt ook een bedrag ingehouden op je brutoloon. Dit is het geval bij de zogenaamde cafetariawagens, waarbij de werknemer brutoloon kan inruilen voor een bedrijfswagen.
Met dank aan
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen schade veroorzaakt aan de bedrijfswagen tijdens arbeidstijd en schade veroorzaakt bij privéverplaatsingen.
Ondanks alle maatregelen om bedrijfswagens minder lucratief te maken, blijft het een aantrekkelijk extralegaal voordeel. Voor de werknemer vertegenwoordigt het zo’n 5 procent van zijn totale beloningspakket.
Ik moet een nieuwe bedrijfswagen kiezen. Momenteel rij ik met een 4x4. Als ik nu opteer voor een zuinige wagen, hou ik dan meer nettoloon over?
Een crisis … we worden er allemaal mee geconfronteerd op bepaalde momenten in ons leven. Maar hoe kan je toch iets positiefs uit een crisis halen?
Bekijk onze voorbeeld ontslagbrief en kom zo te weten hoe je een goede ontslagbrief kan opstellen...
Het aantal meldingen van pesterijen op het werk blijft stijgen. De meeste klachten gaan over mannen en leidinggevenden.
Als je een bepaalde job wilt – zeker als starter – moet je die vaak eerst op interimbasis doen via een uitzendkantoor. Als die eerste periode goed verlopen is, volgt er vaak een vast contract bij je werkgever.
Mag je sms'jes versturen tijdens een meeting? En wat met het gebruik van een iPad tijdens de lunch? Jobat vroeg het etiquettespecialist Kevin Strubbe.