Vorige

1 van 62

Volgende
Volgend artikel:

2021 in 5 trends op het werk

Waarom jij zelf je loonpakket niet mag samenstellen

26 mei 2010
Een cafetariaplan geeft werknemers de mogelijkheid om zelf hun loonpakket samen te stellen. Een kleinere bedrijfswagen in ruil voor meer vakantie? Een aanvullende hospitalisatieverzekering in plaats van een gsm? De mogelijkheden zijn er, al houdt zo’n cafetariaplan ook nadelen in.
loon

Zo zorgt een cafetariaplan om te beginnen voor extra administratie. “Een drempel voor heel wat werkgevers”, weet Dominique Dillen. “Voor zes op de tien is het bijkomende papierwerk zelfs de grootste hinderpaal, al kan dat worden opgevangen door een softwarepakket. Het is alleszins beter te starten met een keuzelijst met een aantal voordelen die het jaar nadien wordt uitgebreid. Door meteen een te groot aanbod aan te bieden, voelen werknemers zich overweldigd en kunnen ze nog maar moeilijk kiezen. Ze moeten daarin groeien.”

Koudwatervrees

Om die en andere redenen zien zeven op de tien werkgevers het aanbieden van een cafetariaplan momenteel niet zitten. Helemaal bovenaan dat lijstje staat het streven naar een eenduidig loonbeleid. Tweede argument om een njet te geven, is dat een dergelijke vrijheid niet past in de bedrijfsstrategie. Magerman vermoedt dat werkgevers voornamelijk koudwatervrees hebben. “Misschien is er ook weerstand omdat werkgevers denken een stukje controle over het loonpakket aan de werknemer te verliezen?”

Wat er ook van zij, standard practice lijken cafetariaplannen in België voorlopig niet te worden. “Je kan zo’n plan ook niet zomaar in een organisatie droppen”, zegt Dominique Dillen. “Het moet in een kader van changemanagement passen om succesvol te zijn. En niet iedereen staat om verandering te springen, zelfs als dat een verbetering betekent.”

(ks) 

Grafiek: Bestaat er in uw organisatie een cafetariaplan of een systeem voor flexibel belonen?

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17303 andere jobs