Vorige

1 van 375

Volgende
Volgend artikel:

Wat vindt de jobkandidaat belangrijk in post-Covid-19?

Waarom je het meest verdient in chemie en farma

16 oktober 2017
De sector van chemie en farma is in Vlaanderen goed voor 2.500 jobs per jaar. Gemiddeld genomen biedt deze sector, en dan vooral chemie, betere loonvoorwaarden dan de meeste andere sectoren, zo blijkt ook uit de loonwijzer van Jobat. Al zijn daar wel bepaalde redenen voor.
Bedrijven in de chemie- en farmasector leggen de lat alsmaar hoger wat betreft opleidingsniveau.

Bij de 2.500 mensen die vorig jaar zijn aangeworven in de chemische en farma-industrie gaat het om 500 nieuwe jobs. “De rest zijn vervangingen om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen”, stelt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder bij sectorfederatie essenscia vlaanderen. Al staan er, volgens het laatste onderzoek in opdracht van essenscia, gemiddeld ongeveer 800 vacatures open. Tien procent van die vacatures betreft overigens functies in onderzoek & ontwikkeling.

De sector staat bekend als een goede betaler. Bij de recente Loonwijzer van Jobat staat de sector van (petro)chemie andermaal op nummer één met het hoogste gemiddelde brutoloon, vóór internationale instellingen en energiebedrijven. Farma staat op vier. En dit op een totaal van een kleine dertig sectoren die door Jobat onder de loep werden genomen.

Redenen voor loon

Dat chemie en farma gemiddeld gesproken uitstekende loonvoorwaarden bieden, heeft goede redenen. “Heel wat productie-installaties in onze sector draaien 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Dit betekent extra premies voor nacht- en weekendwerk”, merkt Beckx op.

Maar het is natuurlijk meer dan dat. Want om in de sector te werken, moet je doorgaans ook geschoold zijn. “Kennis is onze belangrijkste grondstof”, benadrukt hij. “Niet enkel in R&D, maar bijvoorbeeld ook om complexe procesinstallaties efficiënt en veilig te runnen. Om die competenties te kunnen aantrekken, investeert de sector in goede loonvoorwaarden.”

De aanwezigheid van personeel met de juiste kwalificaties is, volgens essenscia, ook vaak een doorslaggevend argument voor buitenlandse investeerders. “Driekwart van de tewerkstelling in de sector wordt gecreëerd door internationale ondernemingen die vaak in alle werelddelen actief zijn”, klinkt het. “Dat vereist niet alleen technische en wetenschappelijke bagage, maar vaak ook een grondige talenkennis.”

Scholing: lat ligt hoger

Wat het opleidingsniveau betreft: 44 procent van de werknemers in de chemie, kunststoffen en life sciences (farma & biotech) heeft een diploma hoger onderwijs van professionele bachelor of hoger. Dat is in verhouding veel meer dan het gemiddelde van de verwerkende industrie in België, dat op 31 procent ligt.

Bedrijven in de sector leggen de lat alsmaar hoger wat betreft opleidingsniveau. Op een jaar tijd steeg het aantal gevraagde hooggeschoolden in de vacatures van 50 naar 62 procent. Terwijl het aantal vacatures voor TSO-profielen afnam van 41 naar 29 procent. “Voor functies in productie en onderhoud ligt de lat steeds hoger. De digitalisering en toenemende complexiteit van de processen spelen hier een rol”, stelt Beckx, al benadrukt hij dat TSO-profielen, zoals onderhoudstechnici en procesoperatoren, essentieel blijven.

Waar verdien je het meest of minst?

Hoogste gemiddelde bruto maandloon

  1. Chemie en petrochemie – 3.963 euro
  2. Internationale instellingen – 3.953 euro
  3. Energie- en watervoorziening – 3.866 euro
  4. Farmaceutica – 3.816 euro
  5. Metaalverwerkende nijverheid – 3.411 euro

Laagste gemiddelde bruto maandloon

  1. Horeca & catering – 2.414 euro
  2. Reclame & communicatie – 2.619 euro
  3. Toerisme en vrije tijd – 2.671 euro
  4. Selectie & rekrutering - 2.730
  5. Professionele diensten - 2.788 euro

(wv) - Bron: Jobat Loonwijzer, 2017 

Verdien jij genoeg? Controleer het meteen! 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14584 andere jobs