Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Waarom je elke week vijf uur moet leren

Nog geen goede voornemens voor het nieuwe jaar? Laat het sporten, je huis vaker schoonmaken en gezonder eten maar achterwege, want volgens experten is de beste investering voor 2020: leren, leren en nog eens leren.

Het leven gaat zoals het gaat. Vanaf je zesde tot ongeveer je tweeëntwintigste levensjaar leer je. Voor kapster, buschauffeur, burgerlijk ingenieur, politieagent … Nadien zoek je een job en dan gaat de rest van je leven gewoon door. Hard werken, om genoeg centen te verdienen. Maar dat vindt de succesvolle ondernemer Michael Simmons een belachelijk idee. Zijn principe? Elke week minstens vijf uur leren. Want niemand zal non-stop tot zijn 80ste werken. Maar levenslang leren kan wel!

Een leven lang leren

Als je vandaag de dag wilt overleven én wilt floreren, dan moet je een leven lang leren. In het industriële tijdperk ging het vooral om hard werken, maar dat is al lang verleden tijd. De technologie staat immers niet stil. Tegenwoordig draait álles om kennis. Dus is hard leren het equivalent voor de kenniseconomie.

Maar hoe doe je dat precies? Simpel, maak van leren een prioriteit, net zoals je dat doet met sporten of gezond eten. Niet vijf uur per week leren is eigenlijk het roken van de 21ste eeuw. Als gezondheidswaarschuwing kan dat wel tellen.

Op zijn Amerikaans

Je moet natuurlijk wel de tijd vinden om elke week vijf uur te leren. Maar vergeet het clichébeeld van de student achter zijn bureau. Kijk maar naar Barack Obama, een van de meest drukbezette personen in de wereld, die elke dag een uur met zijn neus in de boeken zat, terwijl hij in functie was. Of Bill Gates, ’s werelds rijkste man, die een boek per week las.

Kennis is het nieuwe geld, en dat hadden die twee Amerikaanse mannen al langer door. Dus … moet je lezen, TEDx-fragmenten bekijken, kennisdelen met collega’s, klassieken opleidingen of seminaries volgen, online trainingen voltooien enzovoort.

Geen excuses

Het handige is dat je mini-opleidingen altijd en overal kunt volgen: op de trein, tijdens je pauze, in het weekend. Zelfs al lees je ‘maar’ vijftien minuten per dag leest, beland je na een jaar wel op bijna 100 uur. Dus neen, je hebt echt geen excuus om niet te moeten leren.

Nog niet helemaal overtuigd? Wel, iets nieuws leren levert je ook heel wat meer op dan een hoopje kennis:

  • Iets leren, maakt je dag goed. Je groeit als mens en dat maakt je simpelweg gelukkig. Nieuwsgierig zijn is wel belangrijk. Ben je dat niet, dan leer je automatisch een stuk minder.
  • Als je iets nieuws leert, zorg je voor vitaminen voor je geest. Het is als het ware een antidepressivum..
  • Mislukkingen zijn misschien niet altijd even leuk, maar je hebt ze wel nodig om verder te komen en sterker te worden. Kort samengevat: durf risico’s nemen en uit je comfortzone te stappen..

(dt/em)

26 november 2019
Anderen bekeken ook