Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

“Van zodra je afstudeert, ben je volwaardig politie-inspecteur”

Waarom IT’ers voor de overheid werken

15 december 2015
Google, Apple, Microsoft en IBM. De bedrijven waar afgestudeerde informatici het liefst voor willen werken, verrassen niet. Toch komen heel wat IT’ers uiteindelijk buiten de sector terecht, en vaak de overheid. En daar zijn goede redenen voor.
“Een mooi aspect aan een IT-job voor de overheid is dat we ten dienste staan van de samenleving.” (Lydia Oomen, verantwoordelijke rekrutering bij Smals)

“Bij IT’ers hangt veel af van het imago van de werkgever”, stelt Dirk Lambrechts, die tien jaar lang algemeen directeur was bij Europa Ziekenhuizen in Brussel. “Zwaardere en meer gespecialiseerde IT-profielen, zoals systeembeheerders, waren voor ons soms moeilijk te vinden”, stelt hij vast.

“Een IT-bedrijf wordt door IT’ers vaak als aantrekkelijker aanzien dan een openbare instelling zoals een ziekenhuis.”

Het merk Google

Aantrekkelijkheid van een werkgever bij kandidaten en studenten hangt vaak af van bekendheid en reputatie. Dat is zeker het geval in IT. Er is bijvoorbeeld een opvallende gelijkenis tussen de waarde van een merk en de aantrekkingskracht bij potentiële kandidaten. Een brand staat al snel gelijk aan een ‘employer brand’. Een recente rondvraag in de VS wees Google, Microsoft, Apple uit als meest populaire werkgevers bij pas afgestudeerde informatici en ingenieurs. Niet toevallig scoren deze bedrijven ook erg hoog in de index van meest waardevolle merken.

Voor ons land liggen de kaarten anders. Apple en Google stellen in ons land nauwelijks personeel tewerk. Maar dat vermindert de aantrekkingskracht van IT’ers voor IT-bedrijven hoegenaamd niet. In België komt daar nog een specifiek argument bij: de bedrijfswagen. Vooral in de IT-sector is die vandaag heel erg ingeburgerd, en dat spreekt velen aan.

Hoger loon buiten IT-sector

De firmawagen is maar een deel van het verloningspakket, maar natuurlijk niet het enige. Want IT’ers verdienen gemiddeld meer buiten de sector, zoals blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. Een IT’er in de IT- sector strijkt gemiddeld 46.000 euro bruto op, maar daarbuiten is dat gemiddeld een stuk meer: 54.500 euro per jaar.

“Zelf bieden wij een marktconform loon aan met de nodige extralegale voordelen”, vertelt Lydia Oomen, verantwoordelijke rekrutering bij Smals, de vzw die overheidsdiensten, zoals de gezondheids- en de sociale sector bedient en die 1.750 werknemers tewerkstelt waaronder 1.250 IT’ers. Een firmawagen is daar voor de meesten evenwel niet bij. Die is alleen voor het hoger management bestemd. “De meeste van onze kandidaten zijn bereid om het inzake mobiliteit anders aan te pakken. Bovendien zijn onze twee vestigingen goed gelegen aan een treinstation.”

Opleiding van tel

Speelt, naast het marktconform loon, ook de zekerheid van een job bij de overheid mee om er te gaan werken? “Een paar jaar geleden was dat misschien van tel, maar ik stel vast dat dit bij IT’ers minder speelt”, stelt Oomen. Een organisatie als Smals biedt naar eigen zeggen voldoende andere troeven om IT-talent aan te trekken.

“Aangezien we een grote organisatie zijn, kunnen we ook heel veel profielen gebruiken, inzetten en laten roteren. Dat gaat bij ons van alle onderdelen in IT: van infrastructuur, softwareontwikkeling, databanken tot netwerken. “Meer dan eens gaat het om een redelijk specifieke expertise. Zo bouwen wij onze eigen gCloud-infrastructuur voor de overheid”, aldus Oomen. Met dergelijke grote en interessante projecten spreken wij IT’ers aan, benadrukt ze. “Voor dit alles investeren wij erg veel in opleiding en coaching.”

De markt voor IT’ers is een concurrentiële markt, geeft Oomen toe. De vraag vanuit de markt is groter dan het aanbod. Je moet je tonen als werkgever en je employer brand opbouwen. “Je moet relaties uitbouwen en aanwezig zijn in de markt, zoals op campussen, vakbeurzen en Career Launch”, stelt ze. “Een mooi aspect aan een IT-job voor de overheid is bovendien dat we ten dienste staan van de samenleving. Het gaat bij ons om ICT voor werk, gezin en gezondheid, terwijl bij privébedrijven onvermijdelijk de omzet primeert.”

Dichter bij huis werken

Ook al gaan IT-bedrijven prat op een goede work-life balance, toch zijn er tenslotte ook IT’ers die bewust voor de overheid kiezen om dicht bij huis te werken. “In mijn vorige job bij een privé IT-dienstverlener in het Antwerpse wist ik eigenlijk nooit waar ik ging werken. Het hoofdkantoor was redelijk dicht bij mijn woning. Maar regelmatig moest ik naar klanten of naar de vestiging in Amsterdam”, vertelt Steve Coveliers, IT-coördinator bij de gemeente Essen.

“De keuze voor mijn gezin was dus eigenlijk de hoofdreden om de stap te zetten. Mijn loon lag wel lager, maar ik had het er voor over. Ik heb ook niet het gevoel dat ik nu minder hard werk. Al heb ik wel meer vakantie. Ik heb recht op 35 dagen, in mijn vorige job waren dat er 20.”

Populaire merken zijn populaire IT-werkgevers

Er is een opvallende gelijkenis tussen de lijst van tien meest waardevolle merken en die van populaire werkgevers bij studenten computerwetenschappen. Dat blijkt uit de Amerikaanse studies van respectievelijk Interbrand en Universum Global.

Bekende IT-merken doen het ook goed als gegeerde werkgever bij IT-studenten. Er zijn vijf bedrijven die in beide lijsten opduiken. Google spant hierbij de kroon. Google is dan nog een uitzondering, omdat het bedrijf zowel bij de technische als bij de economiestudenten het best scoort. Zelf studenten geneeskunde werken het liefst voor Google.

Top 10 meest populaire IT-werkgevers

 1. Google
 2. Microsoft
 3. Apple
 4. Amazon
 5. Facebook
 6. IBM
 7. NASA
 8. Walt Disney
 9. Blizzard Entertainment
 10. Intel

(Bron: Universum Global, 2015) 

Top 10 meest waardevolle merken

 1. Apple
 2. Google
 3. Coca-Cola
 4. Microsoft
 5. IBM
 6. Toyota
 7. Samsung
 8. General Electric
 9. McDonalds
 10. Amazon

(Bron: Interbrand, 2015) 

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14854 andere jobs