Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 858

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”

Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep?

Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep
Een tiental verschillende profielen van verkopers staan op de lijst van knelpuntberoepen van arbeidsbemiddelaar VDAB. Meer dan ooit tevoren. En dan zijn er nog de verkoopondersteunende jobs. Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep?

Van voedingsmiddelen, decoratie en kleding tot verkoper van elektrische toestellen, sportartikelen en bloemen of in een doe-het-zelfzaak. Al deze verkopers, en nog heel wat meer, worden aanzien als knelpuntberoep.

Stonden er vorig jaar 4 verkopers op de lijst van knelpuntberoepen, dan zijn dat er vandaag 9. Vacatures voor verkopers blijken moeilijk in te vullen, los van de specialisatie. “De combinatie van verkoopvaardigheden en technische kennis vormt vaak een probleem”, zo klinkt het bij VDAB.

Is een job als verkoper iets voor jou? Go for happy en… solliciteer!

De redenen?

De competenties die werkgevers vragen van de kandidaten zijn namelijk divers. Verkopers moeten affiniteit met het product hebben, klantvriendelijkheid tonen, commercieel zijn, passen bij het imago van het bedrijf en over de juiste attitude beschikken. Voorts moeten ze ook kunnen werken met nieuwe technologieën en kennis hebben van het Nederlands of andere talen.

Verder maken ook de specifieke arbeidsomstandigheden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Denk aan deeltijds werk, weekendwerk en wisselende uurroosters.

Extra: Hoeveel verdien je als verkoper?

Deze zijn nog moeilijker

Overigens zijn er bij de verkoopprofielen nog zwaardere knelpunten. Vaak nog moeilijker te vinden zijn de managementprofielen in verkoop, zoals winkeldirecteurs of winkelmanagers. Commerciële profielen die, naast kennis van administratie en financiën, ook over leidinggevende capaciteiten moeten beschikken.

Een andere categorie van hardnekkige knelpunten zijn de technisch-commerciële adviseurs. Zo’n technisch-commercieel adviseur is de schakel tussen de klant en de diensten van het bedrijf. Dit profiel zorgt zowel voor de commerciële, technische als financiële aspecten van de dienstverlening.

Kandidaten hiervoor zijn moeilijk te vinden omwille van de gecombineerde vraag naar commerciële en communicatieve vaardigheden én technische kennis. Of hoe ook bij verkoopprofielen de nood aan technische profielen doorsijpelt.

Lees ook: Wat zijn de 5 meest voorkomende beroepen?

(William Visterin)

8 juni 2023
Anderen bekeken ook