Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Blijft een jobstudent ten laste van zijn ouders?

Waarom een studentenjob goed is om een 'echte' job te vinden?

studentenjob vs. echte job
“Landen met een traditie van duaal leren, hebben meestal een lagere jongerenwerkloosheid.” (Brecht Neyt, UGent)
Jongeren die werkervaring hebben door een studentenjob, stage of duaal leren, vinden sneller een ‘echte’ job na het verlaten van de school. Hoe komt dat?

Corona zal de situatie er niet beter op maken voor jongeren op de arbeidsmarkt. En in vergelijking met de werkloosheidsgraad bij 25- tot 64-jarigen in Vlaanderen, is de jongerenwerkloosheid in onze regio al erg hoog. Het verschil tussen beide behoort tot de hoogste in Europa.

Andere landen, die bijvoorbeeld een traditie van duaal leren hebben, kennen in verhouding meestal een lagere jongerenwerkloosheid. “Om de situatie bij ons te verbeteren, kan het dus een goed idee zijn om jongeren verder aan te sporen al werkervaring op te doen tijdens de schoolcarrière om op die manier hun jobkansen te verhogen”, oppert Brecht Neyt van UGent.

Kwart meer kans

Voorlopig is het, ook voor jongeren, roeien met de riemen die ze hebben. En tegelijk is het best een paradoxale situatie: zelfs voor startersjobs verwachten werkgevers dat de sollicitant al (relevante) werkervaring heeft. Dat is vaak ook de frustratie bij jongeren: er wordt in vacatures heel vaak naar ervaring gevraagd. Maar hoe kan je die hebben als je solliciteert voor een eerste job?

Nu blijkt uit een recent doctoraatsonderzoek van de UGent dat werkervaring tijdens je schoolcarrière je al goed helpt bij het sneller vinden van een 'echte' job. Want veel jongeren deden al tijdens hun schoolcarrière werkervaring op. En dit via een studentenjob, een schoolstage en ook bijvoorbeeld via duaal leren, waarbij ze hun studies en werk combineerden in het secundair onderwijs.

Het onderzoek bevestigt dat jongeren die tijdens hun schoolcarrière werkervaring opdeden sneller een ‘echte’ job vonden nadat ze de schooldeuren dicht deden. Zo hadden jongeren die een studentenjob uitoefenden tot 24 procent meer kans om drie maanden na het verlaten van de school een job te vinden in vergelijking met hun collega-sollicitanten die nooit een studentenjob deden.

Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten!

Verklaring 1: je netwerk

De verklaringen zijn divers. Jongeren die werkervaring opdeden tijdens hun schoolcarrière hebben om te beginnen een groter professioneel netwerk. Zo zijn ze beter op de hoogte van eventuele jobkansen, en dit zowel binnen de onderneming waar ze de werkervaring hebben opgedaan als erbuiten. Zo gebeurt het geregeld dat een jongere uiteindelijk ook een vast contact krijgt bij de werkgever waar hij of zij een studentenjob deed.

Verklaring 2: je productiviteit

Al ziet Brecht Neyt van UGent, die het onderzoek voor zijn doctoraat uitvoerde, nog redenen. “Zo zorgt relevante werkervaring ervoor dat jongeren meteen productief kunnen zijn en op die manier meteen toegevoegde waarde kunnen creëren voor hun werkgever”, stelt Neyt. “Dit maakt hen aantrekkelijker om aan te werven in vergelijking met de jongeren zonder werkervaring.”

Verklaring 3: je signaal

Bij vrijwillige werkervaring zoals een studentenjob speelt, volgens hem, bovendien ook nog een derde verklaring. Werkgevers kunnen de werkervaring tijdens de schoolcarrière zien als een signaal dat de jongere gemotiveerd en ambitieus is, en dat hij of zij een goede werkattitude heeft. Aantonen dat je wil werken, begint nu eenmaal met een (extra) job als student.

Lees ook onze e-gids: Klaar voor je eerste job! (pdf)

(William Visterin)

8 september 2020
Anderen bekeken ook