Bazen
Vorige

1 van 478

Volgende
Volgend artikel:

4 manieren om duidelijk je grenzen te stellen op het werk

Waarom een CEO in T-shirt wél indruk maakt

Op een bruiloft of een andere belangrijke gelegenheid is er altijd wel die ene man die opvalt door zijn witte sokken, gekke vlinderdas of felgroene T-shirt. Volgens een nieuwe studie in de Journal of Consumer Research is dit gedrag echter niet problematisch, integendeel, het draait vaak in de 'durfal' zijn voordeel uit.
#

"We veronderstelden dat – onder bepaalde voorwaarden – non-conformistisch gedrag voordeliger kan zijn voor een individu dan simpelweg volgen wat de massa doet. Met andere woorden: in sommige gevallen kan een persoon die zich niet conform kleedt, gepercipieerd worden als iemand met een hogere status", aldus auteurs Silvia Bellezza, Francesca Gino en Anat Keinan van de Harvard University.

The Red Sneakers Effect

Tijdens vijf experimenten en veldstudies keken de auteurs naar de rol van non-conformisme in verschillende populaties. De resultaten van hun studie genaamd ‘The Red Sneakers Effect: Inferring Status and Competence from Signals of Nonconformity’ tonen aan dat mensen een hogere status en competentie toeschrijven aan individuen die zich niet conform (in plaats van conform) gedragen in prestigieuze contexten.

Zo moesten studenten onder meer de status van een professor – werkzaam aan een lokale hogeschool of een prestigieuze universiteit – inschatten. De professor was ofwel gladgeschoren en in kostuum, ofwel had hij een baard en droeg hij een T-shirt. Wat bleek? De studenten beoordeelden de ongeschoren professor van de prestigieuze universiteit positiever en gaven hem een hogere status.

Opzettelijk?

Het effect toont zich enkel wanneer men ervan overtuigd is dat de persoon in kwestie zich opzettelijk niet volgens de etiquette gedraagt. Met andere woorden, de proefpersonen gaven een hogere status aan een individu wanneer ze geloven dat deze persoon zich wel conform zou kunnen gedragen, maar bewust beslist dit niet te doen. Zo beschouwden veel deelnemers de beslissing van de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg om een hoodie te dragen tijdens een tour van de belangrijkste banken op Wall Street als een bewuste, weldoordachte keuze.

Wanneer het non-conformistische gedrag echter beschouwd wordt als onopzettelijk, dan leidt dit niet tot een verhoogde perceptie van status en competentie. Iemand die zich bijgevolg niet kleedt volgens de etiquette door een gebrek aan middelen, een gebrek aan betere alternatieven of een gebrek aan besef van de dresscode, zal dus niet positiever worden beoordeeld.

(nm) – Bron: Press.uchicago.edu & Newyorker.com 

24 april 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook