Telewerk verbetert work-life balans
Door corona werken zowat zes op de tien werknemers thuis. De meesten zagen hun work-life balans verbeteren. Dit zijn de cijfers...
Als we één ding van de pandemie geleerd hebben, dan is het dat de manier van werken ook helemaal anders kan. Nu thuiswerk de norm is, staan meer en meer werknemers stil bij hun professionele leven. Zeker nu het vaccineren begonnen is en het einde van de crisis stilaan in zicht is. Willen we nog vijf dagen op vijf naar kantoor? Is het wel zo praktisch om van stipt negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s avonds aan het werk te zijn?
Uit een recente enquête van het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half blijkt alleszins dat de verwachtingen van sollicitanten vooral te maken hebben met een betere balans tussen het werk en het privéleven. Uiteraard prijkt het loon nog steeds bovenaan de lijst, maar ook telewerken en flexibele werkuren vinden werknemers ontzettend belangrijk.
Een bedrijf dat niet tegemoet wil komen aan die verwachtingen, dreigt dan ook veel talent te verliezen. Al geeft dertig procent van de Belgische managers aan dat ze wel openstaan voor flexibele werkuren en telewerk en zelfs al onderzoeken hoe ze dat kunnen realiseren. Dan gaat het vooral om administratieve en IT-functies.
De verwachtingen bij de werknemers zijn dus hooggespannen. Zal de crisis een les zijn in flexibiliteit, of keren we terug naar het typische kantoorleven? Eveneens dertig procent van de bedrijven in ons land wil van telewerken de nieuwe norm maken en zo’n 36 procent van de werkgevers voorziet al een budget om thuiswerken te compenseren.
Lees ook: Kantoor gaat van werkplek naar ontmoetingsplek
Dat werkgevers bang zijn om toptalent kwijt te spelen, is ook terecht. Maar liefst veertig procent van de Belgische werknemers beseft dat de werkdruk momenteel extreem hoog is en dat sommigen zelfs op de rand van een burn-out balanceren. Maar ook het feit dat werknemers niet moeten hopen op een loonsverhoging, zorgt voor een zekere ongerustheid.
Daarom juist dat die flexibiliteit zo hoog op de agenda staat. Sommige managers gaan zelfs nog een stapje verder en staan zeker open voor gecomprimeerde werkweken (vier langere werkdagen, bijvoorbeeld) en permanente parttimemaatregelen.
Lees ook: Is (permanent) thuiswerken de toekomst?
Telewerk en flexibiliteit zijn ook helemaal zo slecht niet. Werknemers halen aldus meer voldoening uit hun job, zijn gemotiveerder en ook productiever. Als het efficiënt wordt toegepast, dan zal er volgens Robert Half automatisch een betere balans ontstaan tussen werk en het privéleven.
Dat doet natuurlijk nadenken over nog meer mogelijkheden. Denk maar aan een vierdaagse werkweek, telewerk vanuit het buitenland, coworkingruimtes of onbeperkt verlof. Het zijn stuk voor stuk manieren om als werkgever nog meer talent aan te trekken. Al blijven die concepten nog vrij utopisch in ons land. Of toch niet?
Lees ook: Beslis jij al waar en wanneer je werkt?
(dt/em) - Bron: Robert Half
Door corona werken zowat zes op de tien werknemers thuis. De meesten zagen hun work-life balans verbeteren. Dit zijn de cijfers...
Vier op vijf bedrijven uit de chemie- en farma-industrie is van plan om telewerk structureel toe te passen. Maar ... met duidelijke afspraken.
Loon blijft belangrijk, al zien heel wat werkgevers voor 2021 nog een andere troef om talent aan te trekken: flexibele werktijden en optie tot telewerk.
Werkt vandaag door de coronapandemie de grote meerderheid van de werknemers thuis, dan is de vraag hoe dat binnen pakweg vijf jaar zal zijn.
Wat belooft 2021? Verschillende trends komen op het werk door COVID-19 in een stroomversnelling.
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
2021 belooft voor heel wat loontrekkenden een minder goed jaar te worden. Slechts één op de vijf werkgevers denkt aan een salarisverhoging...
Loon, werksfeer, jobinhoud of bedrijfslocatie? Er zijn verschillende criteria waarom iemand voor een bedrijf wil werken. Al staat ‘the money’ bovenaan.
De gemiddelde werknemer kan intussen al rekenen op zes extralegale voordelen. Deze zijn het meest ingeburgerd...