Vorige

1 van 318

Volgende
Volgend artikel:

3 manieren om miljonair te worden met een gewoon loon

Vrouwen verdienen bijna kwart minder dan mannelijke collega's

9 augustus 2019
De loonkloof tussen vrouwen en mannen bedraagt anno 2010 nog steeds 23,46 procent. Dat wil zeggen dat vrouwen bijna een kwart minder verdienen dan hun mannelijke collega's.

Dat hebben Zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging van SP.a, en het ABVV aan de kaak gesteld tijdens een persconferentie. Meteen lanceerden ze de zesde editie van de Equal Pay Day die dit jaar plaatsvindt op 26 maart. Omdat de mannen deze keer centraal staan, stelden onder meer programmamaker Tom Waes en Vlaams minister Pascal Smet (SP.A) zich voor als ambassadeurs van de campagne.

Equal Pay Day

Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen gemiddeld moeten werken om op jaarbasis evenveel te verdienen als wat mannen in een jaar tijd verdienen. 'Op 26 maart hebben vrouwen dus hetzelfde loon binnengehaald als hun mannelijke collega’s op 31 december', stelde Inga Verhaert, voorzitster van Zij-kant.

Sinds 1999 wordt de loonkloof langzaam gedicht. Vorig jaar bedroeg de kloof nog 23,58 procent.

Doe de test, vanaf wanneer werk jij gratis terwijl je mannelijke collega's doorbetaald worden?

         

Lagere promotiekansen

'Uit onderzoek blijkt bovendien dat de loonpromotiekans van vrouwen 14 procent lager ligt dan de kans die ze verdienen en dat ze drie keer minder kans op promotie maken dan mannen met dezelfde kenmerken', zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. De crisis treft vrouwen volgens hem later en ze zijn kwetsbaarder. 'Het drama bij Carrefour doet ons nu vrezen dat de klok teruggedraaid wordt', aldus De Leeuw.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet, Fons Leroy van de VDAB en mediafiguur Tom Waes zetten dit jaar hun schouders onder de campagne met de slogan '’t Is behelpen zolang je vrouw 23 procent te weinig verdient" omdat 'mannen mee verantwoordelijk zijn en baat hebben bij een kleinere loonkloof'.

(Bron: Nieuwsblad.biz)             

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16652 andere jobs