'Vroeger was een mooi variabel loon een zekerheid'

9 maart 2009
KBC-kaderlid en secretaris van de ondernemingsraad Dirk De Backere is er nu al zeker van dat hij dit jaar met een kleinere bonus tevreden moet zijn.

"Individuele bonussen, zowel voor bedienden als kader, worden beperkt tot tachtig procent van het voorziene budget. Het directiecomité keert zichzelf helemaal geen bonus uit. Had de top dat niet gedaan, hadden ze ook op niet veel inspanningen van het personeel moeten rekenen. Anderzijds is dat een maatregel waar we niet naar hebben moeten vragen. De directie is daar zelf heel vroeg mee afgekomen. Aan de commerciële bonus voor het kantorennetwerk is nog niet geraakt, deels om de commerciële drive niet te ondermijnen."

Vast + variabel loon

Naast zijn bonus krijgt De Backere ook een vast en variabel loon uitbetaald. Aan het vaste deel daarvan wordt niet geraakt. "Mijn variabele verloning bestaat uit een werknemersparticipatie en een winstgroeipremie en is deels afhankelijk van het bedrijfsresultaat. Het is evident dat wanneer er, zoals nu, amper een bedrijfsresultaat is, er ook geen winstpremie zal zijn."

Over de werknemersparticipatie zijn er wel afspraken met de directie gemaakt. Volgens dat akkoord kan KBC een jaar werknemersparticipatie uitsparen en betaalt de bank in ruil een vergoeding gespreid over twee jaar. "Het probleem met de werknemersparticipatie is dat die voor de werknemers tot nu toe altijd een quasi zekerheid is geweest", zegt De Backere die opmerkt dat hij en zijn collega's uit een periode komen waarin de jaarlijkse variabele verloning nooit ontgoochelde. "Steeds meer mensen zijn daar door de jaren heen op beginnen rekenen en betalen daar zelfs essentiële uitgaven mee."

'Sommigen betalen met hun variabel loon essentiële uitgaven'

Zoals bij veel bedrijven hangt de verhouding tussen vast en variabel loon ook bij KBC samen met de functie. "Hoe hoger op de ladder, hoe kleiner het vaste deel", vertelt De Backere. Zelf verwacht hij dit jaar minstens de helft van zijn variabel loon te verliezen.

Logisch dus dat het personeel ongerust was toen de eerste geruchten over het niet uitbetalen van het variabele loon de kop opstaken. "Nu er meer duidelijkheid is, ook over de werkzekerheid, is die commotie opnieuw gaan liggen", besluit De Backere.

bulletsNiet elke topper levert graag in    

Aanbevolen jobs