Vrijwillig het leger in: 3 getuigenissen

11 februari 2011
In het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek organiseert het Belgisch leger bijna dagelijks selectieproeven voor militairen en toekomstige militairen, alsook voor de kandidaten van de Vrijwillige Militaire Inzet. Jobat sprak er met 3 vrijwilligers …

Steven De Vetter (20): ‘Deze keer lukt het wel’

Steven De Vetter (20) uit Berlare blaakt van enthousiasme om halfzeven ’s morgens. Hij studeert voor leraar lichamelijke opvoeding en geschiedenis, maar droomt er al zijn hele leven van om bij het leger te gaan. "Ik stel me kandidaat voor de functie van officier. Normaal moet je daar een masterdiploma voor hebben, maar dankzij de vrijwillige legerdienst krijg ik de kans om na een bachelor al te solliciteren."

Twee jaar geleden, voor de invoering van de vrijwillige militaire inzet, doorliep Steven al een keer het hele selectieproces. Hij slaagde toen voor alle proeven, maar behoorde niet tot de top van het puntenklassement en viel af. Vandaag is hij opnieuw over de hele lijn geslaagd. Volgende week moet hij terugkomen voor een gesprek met een psycholoog.

Omdat hij solliciteert voor de functie van officier, moet Steven een extra proef doorstaan die zijn leiderschapskwaliteiten test. "We moeten in groep een kamp bouwen. Je moet laten zien dat je in staat bent om instructies te geven en samen iets op te bouwen. Ik heb het al eens eerder gedaan en dat was niet gemakkelijk. Je moet wel bedenken dat ik toen 18 jaar was en dat er jongens bijwaren van 24 of 25 jaar. Ik vermoed dat het me deze keer beter zal lukken."

Steven lijkt vastbesloten om officier te worden, al zijn er binnen het EVMI-programma slechts 10 plaatsen voor die functie. Ook zijn vader is militair, en zijn broer zit in het derde jaar aan de Koninklijke Militaire School. "Mijn moeder heeft wel eens gezegd dat een job als leraar gemakkelijker te combineren is met een gezinsleven, maar verder maakt ze er geen probleem van. Ook mijn vriendin weet dat ik graag in het leger zou gaan en dat ik de eerste jaren enkel bij haar kan zijn in het weekend."

Is hij niet bang dat die lange periodes ver van huis zijn relatie onder druk zullen zetten? "Als jonge militair kan het misschien moeilijk zijn om een relatie en een gezinsleven op te starten, maar wanneer je elkaar langer en beter kent, gaat dat beter."Davy Kolpers   

Davy Kolpers (23): ‘Spijt dat ik niet heb volgehouden’

Het is niet de eerste keer dat Davy Kolpers (23) uit Dilsen-Stokkem hier testen komt afleggen. Enkele jaren geleden deed hij al eens mee, en met succes. "Ik ben toen begonnen aan de basisopleiding in Leopoldsburg, maar ik twijfelde heel erg of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Na twaalf weken heb ik er de brui aan gegeven en ben ik beginnen werken als schilder."

En toch begon het nu, na twee jaar, opnieuw te kriebelen. "Ik heb best wel spijt dat ik toen niet heb volgehouden. Nu moet ik opnieuw solliciteren en alles opnieuw doorlopen."

Wie de opleiding zelf stopzet, moet tien maanden wachten voor hij of zij zich opnieuw kandidaat kan stellen voor de selectietesten. Vandaag heeft Davy niet veel geluk, zo blijkt rond het middaguur. Hij wordt tijdelijk medisch ongeschikt verklaard en moet over drie maanden nog eens terugkomen naar de Dienst Onthaal en Oriëntatie voor bijkomend onderzoek.   

Randy Van De Perre (23): ‘Combinatie van zee en koken’

Randy Van De Perre, een 23-jarige kandidaat uit Wilrijk, kijkt tevreden terug op de selectiedag. "Ik ben geslaagd en mag donderdag terugkomen voor een gesprek met de psycholoog."

Hoewel hij op voorhand erg zenuwachtig was, vond hij de proeven best meevallen. "De computertesten waren moeilijk en vermoeiend. We zaten bijna drie uur voor een computer."

Randy volgde een koksopleiding in Sint-Niklaas, maar zette die opleiding stop in het voorlaatste jaar omdat hij wou werken. Twee jaar lang woonde en werkte hij in grootkeukens in het buitenland. Eerst in Londen, later in Noorwegen.

"Toen ik hoorde dat het leger op zoek was naar matrozen, heb ik informatie verzameld. Het leven op zee spreekt me aan. Tot mijn verbazing vond ik een vacature ‘matroos-kok’. Zo kan ik de zee en het koken combineren."

Als Randy binnenkort geselecteerd wordt, volgt er na de basisopleiding van dertien weken een bijkomende koksopleiding. Daarna zal hij drie maanden stage lopen op een schip.

(mo) – Foto’s: (kb)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16144 andere jobs