Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

Vraag naar finance professionals sterk toegenomen

De vraag naar finance professionals is in 2017 sterk toegenomen. In het eerste kwartaal van het jaar steeg het aantal vacatures voor hoogopgeleid finance personeel zelfs met 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit concludeert werving- en selectiekantoor Robert Walters op basis van een analyse van geadverteerde vacatures in België. Er was met name een stijging zichtbaar in de vraag naar accounting managers, analysten, controllers en investeringsspecialisten.
Renske Lubbinge
"Wij zien heel wat beweging bij de Big 4, vooral professionals die na een aantal jaren de overstap maken naar de industrie, vaak omdat ze een betere werk/privé balans willen of omdat ze dichter bij de business willen staan." (Renske Lubbinge, Manager bij Robert Walters)

Accounting Manager blijft knelpuntberoep

De vraag naar accounting managers blijft hoog en vertoonde zelfs een stijging van 53% ten opzichte van Q1 2016. Bedrijven zijn volop bezig met het optimaliseren van hun processen en daar hoort ook het professionaliseren van hun boekhouding departement bij.

“In plaats van hun boekhouding uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zien we dat KMO’s vaker een accounting manager gaan ‘insourcen’. Hiervoor gaan ze op zoek naar een ervaren professional die naast zijn boekhoudkundige expertise ook over sterke communicatieve vaardigheden beschikt”, verklaart Renske Lubbinge, Manager bij Robert Walters.

Ook bij grotere bedrijven merkt Lubbinge dat de verantwoordelijkheid van een accounting manager uitgebreid wordt. Accounting managers worden verwacht om op de voorgrond te treden als een ware ‘business partner’ en vormen een brug tussen de back office van het bedrijf en het management.

“Naast het superviseren van de boekhouding dienen zij hun team te motiveren en te ondersteunen in de veranderingen die de proces optimalisatie met zich meebrengt. People management skills en sterke communicatieve vaardigheden zijn dus vandaag de dag onontbeerlijk voor een accounting manager en dergelijke profielen zijn moeilijk te vinden,” zegt Lubbinge.

Analysten en controllers zijn fel gegeerd

Uit de analyse blijkt eveneens dat organisaties volop auditors rekruteren, gaande van junior auditors (+22%) tot (senior) managers (+12%), ook bij Big 4 bedrijven. Lubbinge: “Wij zien heel wat beweging bij de Big 4, vooral professionals die na een aantal jaren de overstap maken naar de industrie, vaak omdat ze een betere werk/privé balans willen of omdat ze dichter bij de business willen staan.”

Auditors met Big 4 ervaring komen vaak terecht in een controlling of analyse functie en zijn hiervoor de geknipte kandidaten. Ze zijn gedrild in het reviseren van bedrijfsprocessen, het in vraag stellen van details en het verzamelen van informatie. Professionals met een aantal jaren ervaring binnen een Big 4 en die bovendien beschikken over de nodige communicatievaardigheden zijn een ware added value voor bedrijven waar procesoptimalisaties, overnames en groeiprocessen aan de gang zijn.

Lubbinge: “Wij merkten de voorbije maanden een opmerkelijke stijging in de vraag naar business en financial analysten en controllers binnen de automotive en energie sector en de pharmaceutische industrie, waar vooral de nadruk ligt op pricing, profitability & concurrentie- analyses en het verbeteren van de kwaliteit van beschikbare data."

Nieuwe jobs dankzij cash optimalisatie

Door de groeiende economie stijgt het aantal bedrijfsinvesteringen en gaan bedrijven zich ook meer toespitsen op hun cash positie. Lubbinge: “Dat merken we heel duidelijk in de stijgende vraag naar investerings- en treasury professionals (+65%). Cash optimalisatie groeit aan belang en bedrijven kiezen ervoor om dit te laten beheren door experts die ze zelf aanwerven.

Finance professionals zoals accounting managers, controllers, (risico) analysten en treasury experts die een belangrijke rol spelen in de groeistrategie van het bedrijf en over een sterk business acumen beschikken zijn dus fel gezocht. Zoals bleek uit de jaarlijkse Robert Walters Salary Survey, kunnen deze professionals dan ook vaak rekenen op een salarisverhoging wanneer zij de overstap doen naar een nieuwe job. Robert Walters baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat vacaturevolumes in België meet.

(ss) - Bron: Robert Walters 

31 mei 2017
  • Jobs voor Robert Walters
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook