Vorige

1 van 557

Volgende
Volgend artikel:

Opkomende job: interne communicatie bij kmo’s

Vraag naar bodyguards stijgt: beschermengelen in het echt

26 oktober 2017
Opvallend bericht onlangs in de kranten: de federale politie kampt met een tekort aan lijfwachten, de mannen en vrouwen die bijvoorbeeld bedreigde politici moeten beschermen. Liefst een op de drie vacatures geraakt niet ingevuld. Op de privémarkt lijkt het met dat tekort beter mee te vallen.
Bodyguard is niet iets voor impulsieve types. Het hoofddoel van elke opdracht is dat je gevaar voorkomt. (Op de foto: lijfwachten tijdens een koninklijk bezoek.)

Bij beveiligingsfirma Seris in Diegem bijvoorbeeld passeren er elk jaar zo’n dertig cursisten die de opleiding ‘Close protection’ afmaken. Voorlopig is dat aantal nog voldoende om alle klanten te kunnen bedienen, zegt Luc De Jonghe van Seris.

“De vraag naar bodyguards stijgt wel, maar België is niet zo’n geweldig grote markt voor dit soort diensten”, gaat De Jonghe verder. “Onze bodyguards worden dan ook niet alleen in eigen land ingezet, maar over heel Europa. We leiden trouwens niet enkel onze eigen mensen op, dat gebeurt ook in opdracht van andere beveiligingsfirma’s.”

De training van de bodyguards gaat behoorlijk breed en is niet voor doetjes. De kandidaten leren zelfverdedigingstechnieken, krijgen een eerstehulpopleiding, leren omgaan met wapens en worden getraind in defensief en offensief autorijden. Maar ook cursussen over protocol en diversiteit van culturen staan op het programma. Bovendien blijkt het beroep van bodyguard een schoolvoorbeeld van ‘levenslang leren’. “Met één opleiding zijn de cursisten er niet vanaf”, zegt De Jonghe. “Ze moeten eigenlijk gedurende hun hele carrière bijkomende opleidingen en trainingen volgen, dat stopt nooit.”

Veruit de meeste aanvragen voor close protection en bescherming komen van bedrijven, legt De Jonghe uit. “Meestal gaat het om industriëlen, bedrijfsleiders en CEO’s die een zekere bedreiging ervaren en die wij moeten beschermen. Die vraag komt dan ook bijna altijd vanuit het bedrijf. Er zijn ook wel een paar rijke privépersonen die we beschermen, maar die vormen toch duidelijk een minderheid.”

Geen gespierde kleerkasten

Bodyguard worden is geen beroepskeuze die voor iedereen is weggelegd, zegt De Jonghe. Het clichébeeld van de gespierde kleerkast die eerst schiet en dan pas nadenkt, gaat alvast totaal niet op. “Neen, onze mensen moeten zeker sportief zijn, maar kleerkasten zijn het meestal niet. Hun voornaamste eigenschap is eigenlijk dat ze zeer discreet tewerk kunnen gaan en toch alles honderd procent kunnen observeren. Ze moeten zowel in de massa kunnen opgaan, als alles gezien hebben. Het is horen, zien en zwijgen. En je mag er geen enkel probleem mee hebben om zelfstandig te kunnen werken.”

Nog een zeer belangrijke eigenschap die van een bodyguard verwacht wordt, is dat hij eerst nadenkt voor hij actie onderneemt. Impulsieve types gelieven zich dus te onthouden. “Het hoofddoel van elke opdracht is dat je gevaar voorkomt”, zegt De Jonghe. “Als je moet ingrijpen, is de opdracht eigenlijk al voor een deel mislukt. Het is vooral de taak van de bodyguard om ervoor te zorgen dat hij incidenten te snel af is.”

Psychologie

Ook de psychologie van het werk mag je niet onderschatten. “Een bewakingsopdracht is bijzonder ingrijpend, zowel voor de bodyguard als voor de persoon die beschermd wordt”, onderstreept De Jonghe. “Het grijpt voor beiden partijen heel erg in op hun leefwereld.”

Nog een cliché dat niet klopt: bodyguards verblijven niet gedurende maanden aan een stuk constant bij eenzelfde persoon, want ze werken in teams. De Jonghe: “Het is natuurlijk perfect mogelijk om dag en nacht iemand te bewaken, maar om de zoveel uren worden onze mensen afgelost door andere leden van het team. Wat dat betreft hebben wij ons ook aan cao-afspraken te houden.”

Dure service

Blijft nog de vraag: wat kost het eigenlijk om een bodyguard in te huren. De Jonghe: “Het is heel lastig om daar een getal op te plakken, omdat elke opdracht maatwerk is. Hoe hoog is het dreigingsniveau? Hoeveel mensen moeten we inzetten? Welk materiaal is er allemaal nodig? Waar speelt de opdracht zich af? Nu goed, laten we wel wezen: het zijn meestal zeer kapitaalkrachtige klanten die van onze service gebruikmaken.”

(fp) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17054 andere jobs