Workaholics
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met onrealistische doelstellingen op het werk? 5 tips

Voorkom jouw burn-out in 6 stappen

“Mensen doen zichzelf vaak de duivel aan door negatieve gedachten. Als je op voorhand al denkt dat iets gaat mislukken, heb je er ook snel een slecht gevoel bij.” (Eva Vandenheede, manager vitality bij Securex)
De term burn-out is niet uit het nieuws weg te slaan. Maar hoe gemakkelijker de term de ronde doet, hoe diverser de oorzaken.

Het voorkomen van een burn-out is een gedeelde verantwoordelijkheid. "Een gezonde vis (de medewerker zelf) in gezond water (de omstandigheden vanuit de werkgever)", vertelt Eva Vandenheede, manager vitality bij Securex.

In functie van dit laatste biedt haar bedrijf sinds kort een uitgebreid traject rond zelfzorg en stresshantering. “We willen medewerkers in zes sessies op een laagdrempelige manier doen groeien”, situeert Vandenheede. Het interactieve traject is gegroeid uit vele gevallen van burn-outs en langdurige afwezigheid. “Tussen elke sessie voorzien we een korte huiswerkopdracht. En maken we gebruik van coachingprincipes en buddysystemen.” We overlopen in een notendop de verschillende sessies en de mogelijke oorzaken van burn-out:

Stap 1: Ontdek je drive

Hierbij krijg je inzicht in wat je energie geeft en vreet. “Dat is voor iedereen anders: van koken tot lezen of wandelen”, stelt ze. “Daarnaast laten we de deelnemers ook kennismaken met het fenomeen van tijdvullers: bezigheden zoals sociale media die eigenlijk geen energie opleveren.”

Vraag: hoe laad jij energie op? En doe je dat liefst alleen of in groep?

Stap 2: Ken jezelf

Wat zijn je kwaliteiten en valkuilen ten aanzien van anderen? “We hebben allemaal bepaalde kwaliteiten, maar soms slaan we er in door. Sommigen zijn bijvoorbeeld te perfectionistisch. Of anderen nemen, doordat ze goed kunnen luisteren, alle problemen op zich.

Vraag: wat is jouw kwaliteit en (tegelijk ook) valkuil?

Stap 3: Meer harmonie in samenwerken met anderen

Hier gaat het om het ontwikkelen van positieve communicatie om de relatie met anderen te verbeteren. “Heel vaak communiceren we alleen wat we zien en het gewenste resultaat. Maar als je daartussen ook je eigen gevoel en de wil tot samenwerken meedeelt, komt dat vaak veel beter over.”

Vraag: hoe is jouw manier van communiceren (bijvoorbeeld n.a.v. een recente woordenwisseling)?

Stap 4: Soigneer je brein

Inzicht krijgen in wat je brein nodig heeft om stress te vermijden en de mentale gezondheid te verbeteren, is wenselijk. “Zo is langdurig smartphonegebruik voor het slapengaan vaak geen goed idee. Je brein maakt hormonen aan die je net wakker houden, waardoor inslapen moeilijk wordt. Daarom doe je beter ademhalingsoefeningen of lees je beter een boek.”

Vraag: wat helpt bij jou om stress te vermijden?

Stap 5: Daag je gedachten en emoties uit

Gedachten hebben een behoorlijke invloed op emoties, en op je gezondheid. “Mensen doen zichzelf vaak de duivel aan door negatieve gedachten. Als je op voorhand al denkt dat iets gaat mislukken, heb je er ook snel een slecht gevoel bij.”

Vraag: hoe zijn jouw gedachten, en welke (positieve) kunnen die vervangen?

Stap 6: Actieplan voor de toekomst

Hier maak je afspraken met jezelf om je mentale gezondheid te blijven verzorgen. “Wat vaak hierbij helpt is om bepaalde zaken te visualiseren. Wil je bijvoorbeeld een marathon lopen of starten als zelfstandige, dan helpt het om in de context daarvan een foto te maken en daar regelmatig naar te kijken.”

Vraag: wat wil je graag nog doen, en kun je dit visualiseren?


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

3 januari 2020
Anderen bekeken ook