Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Voel jezelf elke dag succesvol met deze 5 gewoontes

De ene dag ga je naar huis met het gevoel alsof je de wereld aankunt, de andere dag ben je gefrustreerd en wil je niets liever dan de hele avond mopperen in de zetel. Wat als er een manier bestond om élke dag je werkdag succesvol te eindigen?

Neen, een waterdichte formule om altijd gelukkig naar huis te keren, bestaat jammer genoeg niet. Maar je kunt je succes op het werk wel zelf een flinke boost geven, met vijf kleine en simpele gewoontes.

1. Hou een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij

Het klinkt misschien wat zweverig: elke dag minstens één ding opschrijven waar je dankbaar voor bent… Maar de impact is gigantisch. Uit een studie blijkt dat wie een dankbaarheidsdagboek bijhoudt, optimistischer en vrolijker is dan anderen.

Nog een pluspunt: je doktersbezoekjes dalen en je blijft minder snel thuis van het werk. Juist omdat het je helpt om met de juiste mindset naar het werk te gaan.

2. Stop met multitasken

Je bent bezig met een belangrijk dossier, maar plots komt er een belangrijk berichtje binnen op je gsm dat je echt niet kunt negeren. Een paar minuten later vang je een gesprek op tussen twee collega’s waardoor je weer niet met dat ene dossier bezig bent. En als je dan uiteindelijk je focus terug hebt, besef je ineens dat je nog een e-mail moet beantwoorden. Herkenbaar?

Het lijkt de norm om honderd-en-een dingen tegelijk te doen, maar de impact valt niet te onderschatten:

  • we spenderen amper 1 minuut en 15 seconden aan een taak voor we gestoord worden;
  • het duurt ongeveer 25 minuten om opnieuw geconcentreerd aan het werk te gaan;
  • te veel multitasken kan je IQ verminderen met maar liefst 15 punten.

Met dat in het achterhoofd, kun je dus best zoveel mogelijk afleiding vermijden. Zet je smartphone stil, open je mailbox op vaste tijdstippen of sluit je af met een koptelefoon.

3. De ‘als/dan’-plannen

Wil je je kansen verhogen om je doelen te bereiken? Maak dan ‘als/dan’-plannen. Concreet heb je op voorhand al een antwoord klaar in een bepaalde situatie. Als er zich dan iets voordoet waardoor je planning in gevaar komt, dan weet je perfect wat je te doen staat. Enkele voorbeelden:

  • ‘Als er te veel lawaai op kantoor is wanneer ik geconcentreerd moet werken, dan zoek ik een plekje waar ik me even kan afzonderen.’
  • ‘Als het tijd is om te lunchen, dan bestel ik slaatje.’
  • ‘Als een collega een meeting plant op donderdag, de dag van mijn deadline, dan vraag ik vriendelijk om die te verplaatsen.’

4. Beweeg

Al is het maar voor vijf minuutjes. Iedereen weet dat de voordelen van wat beweging aanzienlijk zijn. Het moeilijkste is om tijd te vinden in je drukke agenda. Naar de fitness gaan, een half uur gaan joggen, soms is het gewoon niet mogelijk.

De oplossing? Vijf minuten gaan wandelen of een korte maar krachtige work-out inplannen.

5. Het ‘shutdown-ritueel’

Neem de tijd om je werkdag netjes af te sluiten en je voor te bereiden op morgen. Maak bijvoorbeeld voor je naar huis gaat een lijstje met de dingen die je morgen zeker moet doen. Dat helpt om je hersenen tot rust te brengen en je te ontspannen.

Je hoeft ook zeker niet alles op te schrijven, drie dingen zijn meer dan genoeg. Wat kun je nog doen? Je bureau opruimen en je computer volledig afsluiten. Het perfecte signaal dat de werkdag is afgelopen en het tijd is voor leukere dingen.

(dt/em) - Bron: The Muse

25 februari 2020
Anderen bekeken ook