Vorige

1 van 550

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Vluchteling (m/v) zoekt werk

6 september 2016
Duizenden extra vluchtelingen in ons land moeten op zoek naar een job. Maar hoe? Politici breken er zich de kop over, bedrijven tonen hoe het kan. “Voor sommige knelpuntberoepen kan dit een zegen zijn.”
“België heeft helaas geen traditie in het tewerkstellen van immigranten.” (Piet Cosemans, woordvoerder van de VDAB)

Op de vlucht voor oorlog en miserie is er vorig jaar een recordaantal asielzoekers ons land binnengekomen. Velen van hen met de bedoeling hier een nieuw leven op te bouwen. Maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Taal is een grote barrière en ook cultuurverschillen maken het moeilijk.

Dat het kan toont Laborex, een producent van machines voor industriële reiniging uit Olen. Het bedrijf heeft een Syrische vluchteling op zijn loonlijst staan: Khajik (33). Hij is een voorbeeld van hoe vluchtelingen het probleem van de knelpuntberoepen kunnen helpen oplossen, zegt Hugo Geuens, personeelsverantwoordelijke bij Laborex. “We vinden als metaalverwerkend bedrijf niet altijd even gemakkelijk de geschikte mensen. De VDAB stelt regelmatig cursisten voor om hier als lasser aan de slag te gaan. Eén ervan was Khajik. Hij had al een soortgelijke job gedaan in Syrië. Hij werkt hier intussen sinds 2014 en we zijn tevreden dat hij bij ons is.”

Het probleem: taal

Khajik, die zijn familie achterliet in Syrië en sinds 2011 in ons land is, had één groot probleem: taal. Hij sprak al wat Nederlands, maar lang niet genoeg om in een zeer specifieke werkomgeving zijn streng te trekken. Laborex kreeg van de VDAB een taalcoach, die één of twee keer per week de Syriër begeleidde voor enkele uren. “Dat ging van het benoemen van werktuigen tot het doornemen van werkinstructies”, stelt Geuens.

De leidinggevenden van Khajik kregen tegelijk een opleiding ‘omgaan met anderstaligen’. “Dat moet communicatieproblemen oplossen. Voor ons is mentaliteit en motivatie belangrijk, en die is er bij Khajik. Hij deed vrijwilligerswerk bij het OCMW vooraleer hij bij ons terechtkwam. Dat toonde dat hij bereid was om de handen uit de mouwen te steken. Globaal heeft het ons niet veel inspanningen gekost om Khajik in te schakelen. Alleen op het vlak van taal was en is het iets moeilijker.”

McDonald’s

Ook McDonald’s werkt met vluchtelingen. In Oost-Vlaanderen is de Iraanse vluchteling Arash Jasmeian (39) zelfs opgeklommen tot supervisor van vijf filialen. “Hij is tien jaar geleden bij ons begonnen en sprak geen Nederlands. Hij had een diploma psychologie in Iran, waar hij hier helaas niets mee kon doen. Hij leerde heel snel de taal en volgde heel veel opleidingen. Ook die van restaurantmanager aan de Hamburger University. Hij heeft een indrukwekkend parcours afgelegd”, zegt Kristel Muls, woordvoerder van McDonald’s België.

Het bedrijf mikt naar eigen zeggen niet specifiek op vluchtelingen, maar wil wel dat hun personeel een afspiegeling is van de samenleving. “Iedereen is welkom als ze de juiste attitude hebben en onze klanten op de juiste manier bedienen. We leren ze ook omgaan met cultuurverschillen, als daar nood aan is. Er zijn in Brussel overlegmomenten waarin iedereen telkens uitleg geeft over zijn cultuur. Zo vermijd je dat bijvoorbeeld een tik op de schouder verkeerd geïnterpreteerd wordt.”

(ds) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14961 andere jobs