Vorige

1 van 815

Volgende
Volgend artikel:

15 tips voor een fantastische thuisvakantie

Vlot woon-werkverkeer steeds belangrijkere factor in jobtevredenheid

18 juli 2016
Ann Uijtdebroeks
"Ik kan nu vrij kiezen of ik de auto of de trein neem naar het werk." (Ann Uijtdebroeks van ICT-consultancybureau Elmos)
Lange pendeltijden hebben een negatieve invloed op het welzijn en het functioneren van werknemers. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse overheid. Vlot woon-werkverkeer wordt daarom een steeds belangrijkere factor in tevredenheid op het werk. Dat merkt ook ICT-consultancybureau Elmos uit Mechelen.

“Enkele jaren geleden was vooral het loonpakket belangrijk. Een tijdje later werd ook de inhoud van de job een cruciale factor. Nu spelen niet enkel de inhoud, opleidingen en het loonpakket mee, maar ook de reistijd”, weet Liesbeth Debruyn, General Manager van Elmos. “Het gaat daarbij niet per se over de afstand van het woon-werktraject, maar over hoe lang de werknemer onderweg is. Het aanbieden van alternatieve mobiliteitsoplossingen kan dit laatste positief beïnvloeden.”

Samen met zijn consultants kijkt Elmos naar de meest efficiënte manier om het woon-werkverkeer te overbruggen. Roeland Meessens (52) uit Kontich maakt zo gebruik van de combinatie van een treinabonnement en een bedrijfswagen. “Vroeger ging ik altijd met de auto naar Brussel. Door de toenemende drukte op de baan en het lange zoeken naar een parkeerplaats in Brussel zelf, heb ik voorgesteld om deels met de trein te gaan. Bij het aannemen van een bepaalde job is voor mij enerzijds de jobinhoud uiterst belangrijk, maar ik zal anderzijds ook altijd nagaan waar het bedrijf zit en hoe ik het kan bereiken”, getuigt Roeland Meessens.

Minder stress

Ann Uijtdebroeks (54) doet hetzelfde. “Ik werk in Leuven en vond nooit parkeerplaats. Ik besprak de mogelijkheid met mijn werkgever en kreeg een treinabonnement aangeboden, naast mijn bedrijfswagen. Hierdoor ben ik nu vrij om te kiezen of ik met de auto of de trein reis. De trein betekent voor mij flexibiliteit in mijn startuur en met de auto gaan, betekent vroeg vertrekken maar genieten van wat me-time”, legt Ann uit.

Luisteren

Het consultancybureau polst niet alleen tijdens de onboarding, maar ook op gestructureerde momenten (zoals tijdens evaluatiegesprekken) naar persoonlijke behoeften wat betreft vervoersmiddelen. “Thuiswerk, opleidingen volgen, werken met hippe technologieën,... We ervaren dat kandidaten er vandaag de dag veel belang aan hechten. Verloning is niet meer de doorslaggevende factor waarom iemand voor een bepaalde onderneming kiest. Veel belangrijker zijn opleidings- en doorgroeimogelijkheden, erkenning, luisteren naar je werknemers, werksfeer en de jobinhoud. Bedrijven moeten hierop anticiperen en hier creatief mee omgaan.”

Werkbaarheidsmonitor

Uit de Vlaamse werkbaarheidsmonitor blijkt dat ongeveer een kwart (23,8%) van de werknemers een tot twee uur onderweg is en dat voor een op de tien (10,5%) het heen en weer pendelen twee uur of meer duurt. Bij werknemers die meer dan twee uur pendelen is er een grote groep die het moeilijk heeft om werk en privé in evenwicht te houden en vinden we meer werknemers die psychisch vermoeid en gedemotiveerd zijn. Ze zijn ook vaker afwezig op het werk (door ziekte) en kijken vaker uit naar ander werk.

De sectoren met het grootste aandeel werknemers die lang (twee uur of meer) pendelen zijn de financiële sector (24,2%), de openbare diensten (17,5%) en de zakelijke diensten (16,9%). De sectoren met het grootste aandeel werknemers dat kort bij huis werkt (pendeltijd minder dan een half uur) zijn de horeca (56,3%), textiel en confectie (51,7%) en de groot- en kleinhandel (43,6%).

(bar)

Werken op de trein
Elmos probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van zijn consultants. “Afhankelijk van waar de consultant woont, zoeken we mobiliteitsoplossingen die het woon-werkverkeer vlotter kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een combinatie van een treinabonnement of elektrische fiets en een bedrijfswagen met gelimiteerde tankkaart. Maar ook tijds- en plaatsonafhankelijk werken zorgt voor minder stress. Als onze eindklant het toelaat dan moedigen we ook thuiswerk aan”, verduidelijkt Liesbeth Debruyn.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs