Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 811

Volgende
Volgend artikel:

De 10 vuilste jobs ter wereld

Vliegende bewakingsagent: een job voor wie met beide voeten op de grond staat

Securitas
“Bij incidenten proberen we zo snel mogelijk ter plaatse te zijn.” (Joël Struys, vliegende bewakingsagent-hondengeleider)
Zet de term ‘vliegende bewakingsagent’ jou ook aan het dromen? Jobat ging poolshoogte nemen bij het Centrum Last Minute van Securitas in Neder-Over-Heembeek en kwam erachter dat die term vooral staat voor een flinke portie realiteitszin en zin voor afwisseling.

Joël Struys werkt al meer dan 25 jaar als vliegende bewakingsagent-hondengeleider. In de praktijk betekent dit dat de helft van de opdrachten die hij toegewezen krijgt, last-minute opdrachten zijn. “Bij incidenten worden wij opgeroepen. Dat kan bijvoorbeeld bij een inbraak zijn. Neem een inbraak bij een autohandelaar waarbij de poorten opengebroken werden. Dan maken wij dat we zo snel mogelijk ter plaatse zijn, zodat we de garage kunnen bewaken totdat de poorten hersteld zijn”, vertelt hij.

Joël houdt van de onvoorspelbaarheid van z’n job. “Je moet constant alert zijn en blijven. Ik maak er altijd een punt van om de omgeving waar ik terechtkom aandachtig te screenen, zodat ik een goed overzicht krijg en snel en gericht kan optreden, indien nodig.”

Observeren en rapporteren

Welke lessen Joël tijdens z’n 25-jarige loopbaan in de veiligheidssector geleerd heeft? “Security gaat vooral over preventie. Het lijkt alsof wij gewoon maar wat rondlopen. Maar schijn bedriegt. We observeren het terrein en de bewegingen in de omgeving. Hoe scherper je observatie, hoe beter je scoort op het vlak van preventie. Zo gebeurt het al eens dat we tijdens onze rondes een potentieel gevaarlijke situatie detecteren. Denk aan een waterlek of een vuilnisbak met brandbaar materiaal. Door daar onmiddellijk op in te pikken en over te rapporteren, voorkomen wij dat die risicovolle situaties escaleren.”

Joël heeft ook geleerd hoe belangrijk het is erop toe te zien dat iedereen de regels respecteert. “Onze veiligheidsprocedures moeten altijd correct toegepast worden. Ja, dat wil zeggen dat je streng moet zijn. Streng maar tegelijkertijd respectvol, in onze job is het een combinatie die werkt.”

Afwisseling graag

Collega Manal El Makami heeft altijd van afwisseling gehouden. Toen er een vacature voor Centrum Last Minute Agent vrijkwam, heeft ze dan ook niet lang hoeven nadenken of ze zich kandidaat zou stellen. “Na m’n studies heb ik eerst een jaar als Hospitality Officer bij Securitas gewerkt. Een leuke job waar je vanachter een balie met veel mensen in contact komt, maar ik wilde meer afwisseling en mee in beweging zijn.”

“Het fijne aan m’n huidige job is dat ik in allerlei soorten omgevingen vertoef en met allerlei organisaties in aanraking kom. Dat maakt dat m’n job niet snel saai wordt. Ik ontdek nog altijd nieuwe werelden en dat bevalt me. Eigenlijk is dit een job die aansluit bij wie ik ben. Ik hou van veel afwisseling en een beetje uitdaging hoort daar ook bij.”

Meisjesdroom

Manal vertelt dat ze er al als jong meisje voor voelde om in de veiligheidssector te werken. “Ik heb twee oudere broers die voor een veiligheidsbedrijf werken. Hun verhalen trokken me aan. Het leek me cool om in hun voetsporen te treden.”

Ondertussen kwam Manal erachter dat er best moeilijke aspecten aan de job gekoppeld zijn. “Er wordt van je verwacht dat je een heel aantal veiligheidsprocedures op je duimpje kent en dat je die altijd – zonder uitzondering – correct en consequent toepast. Daarenboven is het is niet altijd evident om mensen te vragen of we mogen voelen of ze geen wapens dragen. Maar met de tijd leer je dit met de juiste woorden op een klantvriendelijke manier te vragen. Ik leer nog elke dag bij. Zolang ik het gevoel heb dat ik kan blijven bijleren, is dit de geknipte job voor mij. Wat ik zal doen als ik het allemaal onder controle heb? Dat zien we nog wel. Alles op z’n tijd!”

(nd) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook