Is de taalgrens ook een arbeidsgrens?
Nooit eerder verliepen de onderhandelingen tussen Vlaamse en Waalse politici zo stroef. Zou het water op de arbeidsmarkt even diep zijn, vroegen we ons af.
Acht op de tien Belgische werkgevers verwachten de komende 6 maanden een stabiele of betere economische situatie. Een op de vijf voorspelt een economische terugval. Werknemers zijn iets negatiever ingesteld, over de Belgische economie maar vooral over de toekomst van het eigen bedrijf.
Meer dan een derde (36%) van de werkgevers verwacht dat zijn bedrijf het binnen 6 maanden beter zal doen dan nu. Een mening die slechts gedeeld wordt door 19 procent van de werknemers. Een verklaring kan zijn dat werknemers vlugger geconfronteerd werden met de negatieve effecten van de crisis (ontslag, loonmatiging, …) en daarom pessimistischer zijn. Dat werkgevers beter op de hoogte zijn van de economische trends en daarom de toekomst correcter inschatten, kan ook.
Volgens de Jobat Employment Monitor kijken zowel Vlaamse werkgevers als werknemers positiever naar de toekomst dan hun collega’s in Brussel en Wallonië. Vooral het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is groot. Bijna dubbel zoveel Vlamingen (werkgevers en werknemers) dan Walen verwachten economische beterschap.
Ook al kleurt de toekomst op korte termijn voor de meeste respondenten overwegend roos, de uitdagingen waar onze arbeidsmarkt voorstaat blijven enorm. Op nationaal vlak moet er dringend werk gemaakt worden van onder andere de vergrijzing, de knelpunteconomie en beleidsmatige uitdagingen. Op wereldvlak is het niet uitgesloten dat een energie-, grondstoffen-, of schuldencrisis stokken in de wielen steekt.
Bekijk hier de volledige resultaten en grafieken.  
(wv)   
Evolutie Belgische economische situatie op basis van regioMeer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Nooit eerder verliepen de onderhandelingen tussen Vlaamse en Waalse politici zo stroef. Zou het water op de arbeidsmarkt even diep zijn, vroegen we ons af.
Jonge werknemers hebben meer vertrouwen in de Belgische economie dan hun oudere collega's. Dat blijkt uit de Jobat Employment Monitor.
Bijna een op vijf (18%) van de werknemers is momenteel actief op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat blijkt uit de Employment Monitor van Jobat en Synovate.
Wanneer er bij mensen in pre-coronatijden al perfectionistische trekjes kiemden, is de coronacrisis de meest vruchtbare bodem om deze trekjes te laten groeien.
De meeste kandidaten zijn zich bewust van de gevaren van Facebook, maar social media kunnen ook interessante deuren openen. Jo Caudron helpt je op weg …
Je studie of het diploma dat je hebt behaald, is niet alleen belangrijk in het bedrijfsleven. Het maakt ook een verschil op datingapp Tinder.
Hoe Jan Kampers van kwaliteitscoördinator tot uitbater van een benzinestation swichte.
Om verkiezingen in goede banen te leiden worden meer dan 70.000 vrijwilligers opgeroepen als voorzitter, secretaris of bijzitter. Maar hoeveel verdient dat?
Robert Walters verwacht dat in 2020 de lonen in de volgende sectoren en functies zullen stijgen...
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?